Volg ons op sociale media

Nauwelijks belangstelling voor ‘kale’ pc

Geplaatst op 7 juli 2009 om 07:38

In een nieuwsbericht van 3 juli j.l. meldt de consumentenbond dat consumenten recht hebben op restitutie voor Windows. De Consumentenbond nam de proef op de som door 27 winkels te bezoeken met de vraag naar een computer zonder besturingssysteem. Slechts een aantal kleinere computerwinkels kon een ‘kale’ computer leveren. Arda Gerkens (SP) heeft aangekondigd Kamervragen te stellen naar aanleiding van de publicatie van de Consumentenbond.

Brancheorganisatie ICTWaarborg kan zich maar moeilijk vinden in de bevindingen van de consumentenbond. "Bij vrijwel alle 300 ICTWaarborg aangesloten winkels kan de consument kiezen voor Windows of een alternatief", zegt Sander Vale, voorzitter van ICTWaarborg. “De gespecialiseerde computerwinkels leveren maatwerk, waarbij de keuze voor software uiteindelijk bij de consument ligt.” In de praktijk blijkt echter dat er amper behoefte bestaat aan ‘kale’ PC’s. "Wanneer een nieuwe computer wordt aanschaft wil de consument in 99 procent van de gevallen ook de nieuwste Windows software geïnstalleerd hebben om op deze manier optimaal gebruik te kunnen maken van zijn nieuwe hardware."

Consumenten met een voorkeur voor alternatieve besturingssystemen of kale PC’s hebben specifieke eisen en verwachtingen van hun PC. Deze ervaren gebruikers kiezen vaak voor een op maat gebouwde PC waarbij men zelf de hard- en software kiest. Niet zelden wordt ook hier voor de laatste Windows versie gekozen en het alternatieve besturingssysteem ernaast geïnstalleerd.

De Consumentenbond maakte zich in 2007 al hard voor het apart prijzen van software en hardware in de winkel en denkt dat dit kan leiden tot lagere prijzen en betere kwaliteit. Uit intern onderzoek door ICTWaarborg bij aangesloten bedrijven bleek het tegendeel waar: juist wanneer Hardware en Software samen worden verkocht blijkt dat het totaalproduct beter functioneert: betere kwaliteit. Er ontstaat juist door bundeling van producten een betere prijs.

Alternatieven zoals een open source besturingssystemen zijn goedkoop in aanschaf, maar men moet er een hoop kennis bij kopen. Van Windows heeft iedereen verstand. Men bespaart in het geval van open source op de aanschaf, maar moet vervolgens investeren in kennis.

Brancheorganisatie ICTWaarborg is voorstander van duidelijke regels wat betreft restitutie maar vraagt zich af of de consument hier in de praktijk een beroep op zal doen.

Meer nieuws & blogs, juli 2009

Onze evenementen

Als speler in de ICT-branche wilt u natuurlijk ook een rol spelen en in contact komen met andere belangrijke bedrijven in de sector. Daarom organiseert ICTWaarborg regelmatig leuke en leerzame events.

Post- en vestigingsadres

Tasveld 1A
3417 XS Montfoort

Telefoon en e-mail

088 - 77 300 73