Volg ons op sociale media

Hou de Thuiskopie in de gaten, dat doet zij ook bij u…

Geplaatst op 19 augustus 2009 om 06:33

Stichting de Thuiskopie heeft inmiddels een bekende naam bij computerhandelaren. En wie er nog nooit van heeft gehoord, maar wel cd’s, dvd’s en dergelijke verkoopt, doet er goed z’n licht eens op te steken over deze organisatie die door de overheid is aangesteld om te zorgen voor het innen van de thuiskopievergoedingen op, zoals dat heet, blanco beeld- en geluidsdragers. Wie de eerste keer door de stichting op het verzuimen het betalen van heffingen wordt gewezen, kan er nog genadig van af komen. Je krijgt dan gewoonlijk een naheffing voor het bedrag dat betaald had moeten worden. Tegelijkertijd word verwacht dat de handelaar ook een zogenaamde onthoudingsverklaring tekent waarin hij aangeeft de thuiskopievergoeding voortaan wel te zullen afdragen. Doet hij dat niet, dan moet er – naast de vergoeding – per informatiedrager een fors bedrag extra worden betaald. Tot voor kort was dat € 10,- per stuk, inmiddels is dat € 100,- geworden. Een spindel van 100 cd’s levert zo al snel de forse som van € 10.000,- op. Inmiddels is al verschillende keren via de rechter afgedwongen dat deze bedragen ook daadwerkelijk moesten worden betaald en soms ging het dan ook om miljoenen. Veelal betekende dat meteen einde bedrijf.

De Thuiskopie houdt de zaken niet alleen vanachter het bureau in Hoofddorp in de gaten. Ook op beurzen als PC Dumpdagen, HCC Dagen en braderieën is men actief. Typisch de plekken waar de kans bestaat dat je een spindel van 100 dvd’s voor nog geen 30 euro aantreft. En dat terwijl voor één dvd al minimaal 40 cent aan thuiskopievergoeding moet worden betaald. Niet verbazend dan ook dat dit regelmatig een ontruimde stand en forse boete betekende. Ook webwinkels die allerhande computersupplies op hun site aanbieden maar nu net geen cd’s of dvd’s, zouden bedacht moeten zijn op de aandacht van Stichting de Thuiskopie.

Meer nieuws & blogs, augustus 2009

Onze evenementen

Als speler in de ICT-branche wilt u natuurlijk ook een rol spelen en in contact komen met andere belangrijke bedrijven in de sector. Daarom organiseert ICTWaarborg regelmatig leuke en leerzame events.

Post- en vestigingsadres

Tasveld 1A
3417 XS Montfoort

Telefoon en e-mail

088 - 77 300 73