Volg ons op sociale media

Tweede Kamer wil af van thuiskopieheffing

Geplaatst op 28 augustus 2009 om 09:22

De ICT-branche is blij met de aanbevelingen die de Tweede Kamer heeft gedaan om op termijn de thuiskopieheffing af te schaffen. Deze heffing betalen consumenten wanneer zij een lege informatiedrager kopen (cd, dvd enz.) als vergoeding voor het thuiskopiëren. Al jaren bestonden er plannen deze heffing uit te breiden naar ICT-producten als harde schijven en mobiele telefoons, maar nu wordt gepleit voor een volkomen ander vergoedingssyteem. De Tweede Kamer stelde vorig jaar een werkgroep in om de knelpunten in het auteursrecht te onderzoeken. Deze stelde vast dat er veel te veel auteursrechtorganisaties, zoals Stichting De Thuiskopie, zijn met vaak ondoorzichtige tarieven. Bovendien ontstaat door de huidige handelwijze van deze organisaties onbegrip en irritatie. Op die manier worden goodwill en het draagvlak voor het betalen van vergoedingen verspeeld, zo zegt de werkgroep.

Haar belangrijkste conclusie is dat er met betrekking tot auteursrechtvergoedingen een omslag moet plaatsvinden in de huidige denk- en werkwijze. De inhoud zal los gezien moeten worden van de drager. Met andere woorden: film, game en muziek zelf zijn belangrijk en daarvoor moet dus worden betaald, niet voor de manier hoe of waar het product wordt bekeken of beluisterd. In de praktijk zijn inmiddels het kijken ‘on demand’ of het kopen van MP3-muziek gemeengoed geworden en volgens de werkgroep van de Tweede Kamer lijkt de thuiskopieheffing daarmee ten dode opgeschreven. Er wordt daarom voorgesteld de heffingen in drie jaar tijd stapsgewijs terug te brengen tot nul. Tegelijkertijd moet dan wel het downloaden strafbaar worden van materiaal waarvoor de maker geen kopieertoestemming heeft gegeven. Voorwaarde is daarbij dat de industrie er voor zorgt dat een product los van de drager wordt aangeboden. Kort gezegd: het nieuwe systeem dat de Kamer voor ogen staat, komt overeen met de manier waarop nu gewoonlijk licenties voor software worden verleend.

Meer nieuws & blogs, augustus 2009

Onze evenementen

Als speler in de ICT-branche wilt u natuurlijk ook een rol spelen en in contact komen met andere belangrijke bedrijven in de sector. Daarom organiseert ICTWaarborg regelmatig leuke en leerzame events.

Post- en vestigingsadres

Tasveld 1A
3417 XS Montfoort

Telefoon en e-mail

088 - 77 300 73