Volg ons op sociale media

Spookfacturen van biz Telefoongids

Geplaatst op 1 maart 2010 om 09:46

Let op: de spookfacturen van Bizztelefoongids worden weer verstuurd. Voor u het weet, zit u met een strop van een paar honderd euro.

Het hoort erbij: de vele rekeningen die je als ondernemer maandelijks krijgt te verwerken. En alles wat er ook maar enigszins betrouwbaar uitziet, komt daarbij al snel op het stapeltje 'te betalen'. Maar pas op. Er zijn handige jongens die daar van profiteren. Zoals Biztelefoongids. Voor je het weet, zit je met een strop van een paar honderd euro.
De Telefoongids van KPN is een vertrouwde naam in ons land en veel bedrijven kiezen er voor om daarin te worden vermeld. De jaarlijkse rekening daarvoor zal na een enkele blik daarop automatisch worden betaald of worden doorgeschoven naar de boekhouder.
Biztelefoongids profiteert van dit routinegedrag door ondernemers aan te schrijven op een manier waarop de indruk wordt gewekt dat het om een factuur gaat die afkomstig is van De Telefoongids van KPN. Niet in de laatste plaats door voor het woord Telefoongids precies dezelfde letter te gebruiken als KPN doet bij De Telefoongids. Bovenaan de 'factuur' staat dan ook niet de naam Biztelefoongids, maar biz (waarbij biz als een soort logootje wordt gebruikt) Telefoongids. Als je niet beter weet zou je denken dat het om een factuur gaat van business-afdeling van KPN die bedrijven een factuur stuurt voor hun vermelding in De Telefoongids.

En daarbij gaat het niet om kleine bedragen, zoals op bijgaande 'factuur' is te zien. Of er maar even € 295,12 kan worden overgemaakt. Geen kattenpis.
Dat het niet om een factuur, maar slechts om een aanbieding gaat, wordt pas duidelijk als je de zaak eens goed doorleest. Een juridisch handigheidje, want het gaat natuurlijk niet om een echte aanbieding. Een ondernemer die een ander een serieuze aanbieding doet, maakt duidelijk wat zijn aanbod precies inhoudt en dat gebeurt hier juist niet.
Wie in zijn onwetendheid betaalt, zit vast aan een overeenkomst met Biztelefoongids en die overeenkomst wordt na 6 maanden automatisch stilzwijgend verlengd. Wees dus gewaarschuwd.
Biztelefoongids zal het ondertussen allemaal worst wezen. In 2005 werd het bedrijf al eens voor haar werkwijze veroordeeld door de Reclame Code Commissie, maar omdat een dergelijke uitspraak niet behoeft te worden opgevolgd, trekt Bizztelefoongids zich hier niets van aan en blijft spookfacturen sturen. Hoe u advertentie- en acquisitiefraude kunt herkennen is te lezen op de website van Steunpunt Acquisitiefraude. Een informatief artikel is ook te vinden op de website van Result.
Een overzicht van allerlei bedrijven die spookfacturen aanbieden, vindt u op de website van Steunpunt Acquisitiefraude.

 

Meer nieuws & blogs, maart 2010

Onze evenementen

Als speler in de ICT-branche wilt u natuurlijk ook een rol spelen en in contact komen met andere belangrijke bedrijven in de sector. Daarom organiseert ICTWaarborg regelmatig leuke en leerzame events.

Post- en vestigingsadres

Tasveld 1A
3417 XS Montfoort

Telefoon en e-mail

088 - 77 300 73