Volg ons op sociale media

Nog steeds half werk van curatoren

Geplaatst op 17 juni 2010 om 07:04

Update: zie voetnoot. Curatoren van failliete webwinkels verrichten vaak nog half werk. Het komt namelijk nog steeds voor dat via een actieve website van deze webwinkels bestellingen en betalingen kunnen plaatsvinden. Eind vorig jaar luidde brancheorganisatie ICTWaarborg wat dat betreft de noodklok en momenteel geldt hetzelfde voor de websites van (*aangepast zie voetnoot) en PC User (mirror).

 

ICTWaarborg vindt dat het tot de taak van de curator behoort te voorkomen dat het na een faillissement mogelijk is dat mensen online nog een bestelling kunnen plaatsen en afrekenen. Een curator zou op de homepage van de website minimaal een bericht moeten plaatsen dat het betreffende bedrijf inmiddels failliet is en bij wie klanten terecht kunnen voor nadere informatie. Daarnaast moet het onmogelijk worden gemaakt dat er nieuwe bestellingen kunnen worden geplaatst en betaald.

 

In december constateerde ICTWaarborg dat via de website LMComputers nog gewoon bestellingen en betalingen werden geaccepteerd, terwijl het bedrijf al enige tijd failliet was verklaard en eerder was dat ook al het geval met Update Computers. Pas nadat hier via de pers ruchtbaarheid aan was gegeven, verscheen er een mededeling op de website dat het bedrijf failliet was. Tevens verschenen er toen berichten in de pers dat het vaker voorkomt dat websites van failliete webwinkels nog actief blijven.

 

"We zijn verontwaardigd over het feit dat een curator zo'n website in de lucht houdt alsof de winkel nog bestaat", zegt Sander vale, voorzitter van ICTWaarborg. "Hierdoor kunnen onwetende consumenten schade lijden."

 

Volgens ICTWaarborg wordt door deze handelwijze ook het imago van webwinkels beschadigd. Vandaar dat al eerder een verzoek is gedaan aan het college van rechters-commissarissen om curatoren er op te wijzen dat het uit de lucht halen van websites van failliete bedrijven ook tot hun verantwoordelijkheden behoort. Tot op heden is hierop niet gereageerd. Naar aanleiding van de twee nieuwe gevallen heeft ICTWaarborg nu ook een dergelijke oproep gestuurd naar de vereniging van insolventierechtadvocaten Insolad, die veel curatoren onder haar leden telt.

 

Update 15:50: Tekst aangepast, curator Mr. J.J. (Jan Jaap) van Deventer bevestigt zojuist dat het faillissement van PC4Everyone is vernietigd.

Update 16:00: Website PC-User inmiddels offline.

Beluister ook het item met ICTWaarborg bij radio Kassa (Vara)

Meer nieuws & blogs, juni 2010

Onze evenementen

Als speler in de ICT-branche wilt u natuurlijk ook een rol spelen en in contact komen met andere belangrijke bedrijven in de sector. Daarom organiseert ICTWaarborg regelmatig leuke en leerzame events.

Post- en vestigingsadres

Tasveld 1A
3417 XS Montfoort

Telefoon en e-mail

088 - 77 300 73