Volg ons op sociale media

Winkelpanden opeens aanzienlijk meer waard

Geplaatst op 25 augustus 2010 om 09:29

Zo'n dertig gemeenten hebben de woz-waarderingen van duizenden winkelpanden met tientallen percentages tegelijk omhoog geschroefd. Winkeliers hebben hierdoor met aanzienlijke kostenstijgingen te maken. En dat in een economisch klimaat waar omzetstijgingen meer uitzondering dan regel zijn. Volgens de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) worden de winkeliers simpelweg gebruikt door gemeenten die op zoek zijn naar geld.

Een flink aantal grotere en kleinere ondernemers moest een paar keer slikken toen de nieuwe woz-waarde van hun winkelpand op de mat plofte. Zonder dat daar wat hen betreft aanleiding toe was en met de economische wind tegen bleek hun winkelpand volgens de gemeente aanzienlijk meer waard geworden. Voor de Raad Nederlandse Detailhandel reden om eens een rondje langs de velden te maken. In zo'n dertig gemeenten was sprake van een aanzienlijke stijging van tussen de 20 en 60%, zo ondervond de branchevereniging.

Er werden zelfs uitschieters van meer dan 75% geconstateerd. Hierdoor worden volgens de raad duizenden winkelpanden duurder om in te huizen. Behalve kleine winkeliers hebben ook grote ketens als C&A en Blokker daar last van. Die wilden overigens geen commentaar geven, evenals vastgoedbelegger Redevco, die ruim negentig winkelpanden in bezit heeft met een totale vastgoedwaarde van een slordige €600 miljoen.

Net als met de ozb-belasting voor woonhuizen betaalt zowel de eigenaar van een winkelpand als de gebruiker meer belasting als de woz-waarde stijgt. "Het lijkt erop dat veel gemeenten op zoek zijn naar extra middelen en proberen ze deze via hogere woz-waarderingen binnen te krijgen", aldus een zegsman van RND. Een woordvoerder van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) laat in een reactie weten dat er geen enkele algemene reden is voor een eventuele waardeverhoging. "Het is niet iets in de systematiek, het moet om individuele redenen van een bepaalde gemeente zijn."

Veel klachten van detailhandelaren kwamen uit Heerenveen en Bovenkarspel. Maar de gemeente Maastricht spande volgens de RND de kroon. Hier zag een winkelier de waarde van zijn pand zonder aanwijsbare reden met maar liefst 90% stijgen. Bij de gemeente was gistermiddag half vijf niemand meer beschikbaar voor commentaar.

Voor grote winkelpanden op A-locaties kan het betekenen dat een gebruiker van een pand zijn onroerendezaakbelasting (ozb) zag stijgen van €48.000 naar €61.000, geeft de branchevereniging een voorbeeld van de gestegen kosten. Bij kleinere pandjes op minder populaire plekken kan het bijvoorbeeld gaan om een stijging van €2800 naar €5000 per jaar.

De RND adviseert al haar leden, die samen 20.000 winkelvestigingen bestieren, om bezwaar te maken bij stijging van de woz-waardebepaling. "Dat loont absoluut", constateert de woordvoerder. "Ik weet van een winkelier wiens waarde van het pand in een jaar tijd van €500.000 naar €900.000 ging. Na bezwaar kwamen ze uit op €600.000. Dat scheelt dus duizenden euro's."

Winkeliers liggen wel vaker in de clinch met gemeenten. Een mooi voorbeeld daarvan is de zogeheten baatbelasting. Gemeenten die nieuwe parkeerhavens willen aanleggen in winkelstraten, heffen graag een belasting bij ondernemers die daar baat bij hebben. Dit leidde in onder meer Breda en Hengelo tot rechtszaken, zowel het gerechtshof als de Hoge Raad floot de gemeenten terug. Huisvestingskosten blijven voor veel winkeliers een grote kostenpost.

Niet alleen de huurprijzen, maar ook veel lokale lasten als rioolheffingen zijn de afgelopen jaren aanzienlijk omhoog gegaan.

Voor detaillisten in winkelcentra komen daar de stijging van de servicekosten bij. De RND constateerde eerder al dat veel van deze servicekosten door verhuurders onterecht worden doorbelast aan de winkeliers.

Bron: Telegraaf.nl

Meer nieuws & blogs, augustus 2010

Onze evenementen

Als speler in de ICT-branche wilt u natuurlijk ook een rol spelen en in contact komen met andere belangrijke bedrijven in de sector. Daarom organiseert ICTWaarborg regelmatig leuke en leerzame events.

Post- en vestigingsadres

Tasveld 1A
3417 XS Montfoort

Telefoon en e-mail

088 - 77 300 73