Volg ons op sociale media

Bestrijding van winkelcriminaliteit

Geplaatst op 20 oktober 2010 om 17:19

De Telegraaf woensdag 20 oktober: Winkelverkopers maken er nog altijd een sport van om hun baas op te lichten. Ze gebruiken steeds slimmere methodes om kleren, cosmetica en geldbedragen achterover te drukken. "De tijd dat een werknemer wekelijks een greep uit de kassa deed, ligt al ver achter ons", zegt René Terwey, directeur van recherchebureau VMB. De nieuwste trend is sweethearting, waarbij sjoemelend personeel familie en vrienden allerhande spullen toeschuift.

Dat personeel er niet voor terugdeinst om te stelen uit de winkelvoorraad, bleek gisteren uit onderzoek van adviesbureau Checkpoint. Van alle winkeldiefstallen die vorig jaar plaatsvonden in ons land, was 30% terug te voeren op eigen werknemers. De schade hiervan loopt in de honderden miljoenen euro's.

"In de praktijk blijkt dat verkopers erg inventief zijn", constateert rechercheur Terwey. "Bijvoorbeeld door in een kledingwinkel een jurkje uit het rek te pakken en dat aan te melden als retourverkoop. De werknemer steekt het geld vervolgens in eigen zak."
Lees het volledige artikel hier.

Hoofdbedrijfschap Detalihandel 
HBD heeft het thema Interne "Interne fraude" uitgelicht. Eigen medewerkers die geld 'lenen' uit de kassa, korting geven aan vrienden of producten stelen.. Het komt vaker voor dan u denkt.

Wees alert
Wees alert op signalen Wat kunnen signalen zijn die duiden op het feit dat iemand intern probeert te frauderen? Van alles. Variërend van veel kastekorten bij steeds dezelfde persoon en verstopte goederen in het magazijn tot een gevoel van ‘er klopt iets niet’. Het gaat erom dat u er alert op bent. En dat u regelmatig controleert of de huisregels worden nageleefd en dat met enige regelmaat kassastaten worden nagekeken.
De mogelijke signalen die kunnen duiden op interne fraude vindt u hier.

Meer bestrijding van winkelcriminaliteit:

Duidelijke huisregels werken preventief
Niet meer dan drie jongeren tegelijk in de winkel? Verplicht gebruik van een winkelmandje? U mag zelf aangeven welke regels er in uw winkel gelden.

Bouwdoos Huisregels
Met deze handige tool stelt u zelf eenvoudig een complete set huisregels samen toegesneden op uw winkel, uw assortiment en uw publiek. U doet dit door alleen die regels te kiezen die voor uw bedrijf van belang zijn. U mag de tekst van de huisregels aanpassen aan uw specifieke situatie. Voor alle duidelijkheid: formuleringen mogen niet aanstootgevend of discriminerend zijn. Stel uw eigen set huisregels hier samen.

Voorkom een overval
De kans op een overval kunt u drastisch verkleinen. Zorg bijvoorbeeld voor een overzichtelijke winkelinrichting, train uw personeel en beperk de buit. 

Een overval! Dit kan niet alleen gebeuren in de winkel, maar ook tijdens het geldtransport van en naar de winkel. Gelukkig kunt u zelf de nodige maatregelen nemen waarmee u de kans op een overval verkleint. Het HBD heeft in deze folder tien gouden tips voor u op een rij gezet die helpen een overval te voorkomen. De folder vindt u hier.

Collectief winkelverbod
Overlastgevers en winkeldieven kunt u toegang tot uw winkel of hele winkelgebied ontzeggen. Dit is eenvoudig te regelen via uw winkeliersvereniging. Voor winkeliersverenigingen heeft het HBD een speciale website beschikbaar. Deze kant-en-klare en gratis website helpt u uw winkeliersvereniging professioneel op te zetten. Naast een ledenadministratie en een module om eenvoudig nieuwsbrieven te maken, biedt deze site u ook een standaard registratiesysteem voor een (collectief) winkelverbod en een gratis sms-alarmeringssysteem. Meer informatie vindt u hier.

Online training omgaan met agressie en geweld
Hoe kun je agressieve klanten het beste aanspreken? En wat kun je doen om geweld te voorkomen? Train uw medewerkers, zodat ze beter zijn voorbereid. In deze gratis online training leren uw medewerkers aan de hand van videofilmpjes hoe ze klanten kunnen aanspreken en hoe ze het beste om kunnen gaan met agressie en geweld in de winkel.

Contact & adviseurs van HBD
Voor vragen en advies over de Lokale Projecten Stop Winkelcriminaliteit is er een speciaal team aan het werk. Dit team bestaat uit acht adviseurs winkelcriminaliteit die winkelcentra met raad en daad helpen criminaliteit te bestrijden. Hier vindt u de namen, contactadressen en de indeling van de regio's.

Beveiligingsscan Kleine Bedrijven
Kleine bedrijven (maximaal 5 vestigingen, met ieder maximaal 10 medewerkers - FTE's) kunnen gratis de veiligheid van hun winkel laten testen. De kosten voor deze beveiligingsscan worden vergoed uit de subsidieregeling Veiligheid Kleine Bedrijven 2010 van het ministerie van Economische Zaken, evenals 50% van de kosten voor veiligheidsmaatregelen tot een maximum van € 1000,-. De eigen bijdrage van € 50,- betaalt het HBD. Hier vindt u meer informatie over deze gratis beveiligingsscan.
Zie ook http://www.stavoorjezaak.nl/

Meer nieuws & blogs, oktober 2010

Onze evenementen

Als speler in de ICT-branche wilt u natuurlijk ook een rol spelen en in contact komen met andere belangrijke bedrijven in de sector. Daarom organiseert ICTWaarborg regelmatig leuke en leerzame events.

Post- en vestigingsadres

Tasveld 1A
3417 XS Montfoort

Telefoon en e-mail

088 - 77 300 73