Volg ons op sociale media

Vierde tijdelijk contract jongere werknemers

Geplaatst op 28 oktober 2010 om 09:34

Op 9 juli 2010 is een tijdelijke wettelijke maatregel ingegaan om de werkloosheid onder jongeren tot 27 jaar terug te dringen. Op grond van deze nieuwe wet ontstaat bij elkaar opvolgende dienstverbanden pas een vast dienstverband met een jongere bij een vijfde opeenvolgend contract, dan wel na 48 maanden.

Om gebruik te kunnen maken van de nieuwe regeling, mag de werknemer op geen enkel moment tijdens de duur van de vierde arbeidsovereenkomst 27 jaar zijn. Zodra de werknemer tijdens de duur van het vierde contract 27 jaar wordt, geldt namelijk weer de oude regeling en zal er een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd ontstaan. Dit kan eenvoudig worden omzeild door de vierde overeenkomst voor bepaalde tijd te laten eindigen vóór de 27e verjaardag van de werknemer, maar op de leeftijdsgrens van 27 jaar dient wel goed  gelet te worden bij het aangaan van de vierde arbeidsovereenkomst.

Meer nieuws & blogs, oktober 2010

Onze evenementen

Als speler in de ICT-branche wilt u natuurlijk ook een rol spelen en in contact komen met andere belangrijke bedrijven in de sector. Daarom organiseert ICTWaarborg regelmatig leuke en leerzame events.

Post- en vestigingsadres

Tasveld 1A
3417 XS Montfoort

Telefoon en e-mail

088 - 77 300 73