Volg ons op sociale media

Consument krijgt hulp bij keuze juiste notebook

Geplaatst op 30 november 2010 om 15:55

Voor consumenten die een nieuwe notebook willen aanschaffen, zijn er verschillende kwalificatiesystemen en indelingen op basis van prestaties en gebruiksmodellen. Zo zijn er de Let’s Surf en Let’s Go kwalificaties van notebookfabrikanten, en de AMD Vision en Intel Star Rating systemen. Deze zijn bedoeld om retailwinkels en online shops te helpen bij het adviseren van klanten wanneer deze een notebook willen kopen. Microsoft signaleert echter een duidelijke behoefte in de markt aan een uniforme manier om de prestaties van het totale systeem voor bepaalde gebruiksdoelen weer te geven. Om daarin te voorzien nam Microsoft het initiatief tot de opzet van de Notebook Performance Index. Deze voorziet alle in Nederland breed verkrijgbare notebooks van scores voor een viertal gebruiksdoelen: gaming, entertainment, internet en werk & studie. De index, op dit moment nog in de pilotfase, is zo opgezet dat een retailer het gemakkelijk, vaak binnen een dag kan implementeren. De implementatie is kosteloos en vergt daarna heel weinig onderhoud.

In de praktijk worden veel retailers geconfronteerd met consumenten die door de bomen het bos niet meer zien bij de keuze van de voor hen juiste notebook. Zelfs voor doorgewinterde kenners is het lastig om de lange lijsten technische specificaties van moderne notebooks op een juiste manier op waarde te schatten. Veel winkels lossen het probleem gedeeltelijk op door zelf op uiteenlopende manieren een indicatie van de prestaties te geven. Maar juist de wildgroei aan classificaties maakt het er voor consumenten niet makkelijker op.

De NPI werkt als volgt: de beste notebook in zijn soort scoort 100 punten, overige scores worden daarvan afgeleid. De NPI-scores worden beschikbaar gesteld aan retailwinkels en online shops om te tonen op prijskaartjes of online productpagina’s. “Dankzij de NPI hebben laptops bij verschillende winkels, die NPI geïmplementeerd hebben, dezelfde prestatiescores. De duidelijke scores, weergegeven als rapportcijfers, maken direct duidelijk hoe geschikt een systeem is voor een bepaalde taak”, aldus Marcel van de Gender van Microsoft.

Voor de implementatie van de NPI zocht Microsoft samenwerking met Hardware.Info, het grootste onafhankelijke hardware testlab van Nederland. Hardware.Info test ruim 175 notebooks per jaar en beschikt daardoor over ruime expertise. “Uiteraard is er bij het inregelen van de Notebook Performance Index overleg geweest met alle belangrijke partijen, waaronder de bekendste notebookleveranciers. Vanuit Hardware.Info garanderen wij echter dat de uiteindelijke berekening van de scores op 100% objectieve wijze gebeurt. Bovendien zullen we ook niet Microsoft platformen hierin mee nemen”, aldus Koen Crijns van Hardware.Info. Ook werkt de NPI uitstekend samen met bestaande infrastructuren.

De scores van de Notebook Performance Index worden iedere dag opnieuw berekend en zijn gebaseerd op de specificaties van een notebook. Wanneer er een nieuwe machine op de markt komt die volgens de berekening de beste in z’n klasse is, worden de scores van bestaande machines automatisch naar beneden bijgesteld. Op die manier geven de scores iedere dag een geheel up-to-date beeld van de markt.

De NPI-scores zijn sinds vandaag te zien bij alle notebooks in de Hardware.Info Prijsvergelijker, waar consumenten duizenden notebooks met elkaar kunnen vergelijken. De scores zullen de komende tijd ook door steeds meer winkels gebruikt worden. Informatique is de eerste partij die direct is ingestapt. Robbert van der Linde, marketingmanager van Informatique: “De Notebook Performance Index geeft ons een extra mogelijkheid om onze klanten op een eerlijke wijze te adviseren. Het feit dat de resultaten objectief en onafhankelijk tot stand komen, is een belangrijke reden voor ons geweest om de Performance Index te implementeren. De klant heeft behoefte aan een duidelijk overzicht en deze Performance Index kan daar een uitstekende bijdrage aan leveren. Een bijkomend voordeel voor resellers is dat de tool na implementatie geen enkele vorm van onderhoud behoeft.” Microsoft hoopt dat zo veel mogelijk (online) winkels zich de komende tijd bij het initiatief aansluiten.

Meer nieuws & blogs, november 2010

Onze evenementen

Als speler in de ICT-branche wilt u natuurlijk ook een rol spelen en in contact komen met andere belangrijke bedrijven in de sector. Daarom organiseert ICTWaarborg regelmatig leuke en leerzame events.

Post- en vestigingsadres

Tasveld 1A
3417 XS Montfoort

Telefoon en e-mail

088 - 77 300 73