Volg ons op sociale media

HBD helpt winkelier bij innen schadevergoeding winkeldiefstal

Geplaatst op 4 april 2011 om 16:32

Het HBD (Hoofdbedrijfschap Detailhandel) is een actie gestart om winkeldieven voortaan een schadevergoeding van € 151,- te laten betalen aan gedupeerde winkeliers. Dit als tegemoetkoming van de door de winkel geleden schade bij een winkeldiefstal. Winkels kunnen het HBD inschakelen om te proberen dit schadebedrag op winkeldieven te verhalen.

Met nadruk op 'proberen', want hoewel het HBD het doet voorkomen de rechter heeft bepaald dat alsof winkels zonder meer het recht hebben winkeldieven een 'boete' van € 151,- te laten betalen is dit niet het geval. Er is geen rechterlijke uitspraak over een dergelijk schadebedrag gedaan.
Wel kan een winkel die door een winkeldiefstal schade heeft geleden die schade via een procedure proberen te verhalen op de veroorzaker daarvan (de winkeldief). Omdat in één geval een winkeldief de rekening van € 151,- heeft geaccepteerd, gaat het HBD er van uit dat dit ook een redelijk bedrag is om in alle gevallen in rekening te brengen. Het kan echter zomaar zijn dat de eerste de beste winkeldief die het hiermee niet eens is en de zaak voor de rechter laat komen geen € 151,- hoeft te betalen, maar een ander bedrag. Het gaat immers om de werkelijke schade die een winkelier heeft geleden en die kan zowel hoger als lager uitvallen.
Winkels kunnen het HBD inschakelen om na een winkeldiefstal het schadebedrag van € 151,- voor hen te innen. Hoe een en ander in elkaar zit en welke voorwaarden daarbij gelden is te zien op de website van het HBD.
Oorspronkelijk was het innen van dit schadebedrag een initiatief van de Stichting OverlastDonatie (SODA). Wie deze stichting de 'overlastvergoeding' wil laten innen moet hierbij zijn aangesloten en rekening houden met kosten. Voor meer informatie, zie de website van SODA.

 

Meer nieuws & blogs, april 2011

Onze evenementen

Als speler in de ICT-branche wilt u natuurlijk ook een rol spelen en in contact komen met andere belangrijke bedrijven in de sector. Daarom organiseert ICTWaarborg regelmatig leuke en leerzame events.

Post- en vestigingsadres

Tasveld 1A
3417 XS Montfoort

Telefoon en e-mail

088 - 77 300 73