Volg ons op sociale media

Regels voor webwinkels worden aangescherpt

Geplaatst op 8 juni 2011 om 12:20

Vertegenwoordigers het Parlement en de Raad van het Europees Parlement hebben overeenstemming bereikt over een aangescherpte EU-richtlijn die van invloed zal zijn op de richtlijn Koop op Afstand waarmee vooral webwinkels hebben te maken. De meest in het oog springende maatregel zal zijn dat de wettelijke bedenktermijn voor de consument van 7 werkdagen naar 14 kalenderdagen gaat en een terugzendtermijn van 14 dagen.
Andere regels die op de lijst staan om eveneens te worden aangepast zijn:
• Consumenten moeten actief worden gewezen op hun recht een product terug te sturen;
• Als die notificatie ontbreekt, wordt de herroepingstermijn automatisch opgerekt tot een jaar (was 3 maanden);
• Het aankoopbedrag moet binnen 14 kalenderdagen (was 30 dagen) worden teruggestort op de rekening van de consument die iets wil terugsturen.
Kleinere bedrijven worden van een aantal zaken vrijgesteld. Daardoor kan het zijn dat computerhulpbedrijven hiermee ook te maken krijgen.

Nog 2 jaar
Het kan overigens nog geruime tijd duren voordat de Nederlandse webwinkels met de nieuwe regels krijgen te maken. Eerst moeten het Europees Parlement en de Raad de nieuwe Eu-richtlijn nog officieel goedkeuren. Naar verwachting zal dit uiterlijk in juli gebeuren. Daarna krijgen de lidstaten nog de tijd hun eigen wetgeving aan te passen aan de nieuwe richtlijn en hiermee kan ook twee jaar zijn gemoeid.
Voor een uitgebreidere berichtgeving, zie hier.

Meer nieuws & blogs, juni 2011

Onze evenementen

Als speler in de ICT-branche wilt u natuurlijk ook een rol spelen en in contact komen met andere belangrijke bedrijven in de sector. Daarom organiseert ICTWaarborg regelmatig leuke en leerzame events.

Post- en vestigingsadres

Tasveld 1A
3417 XS Montfoort

Telefoon en e-mail

088 - 77 300 73