Volg ons op sociale media

Forse uitbreiding van domeinnamen

Geplaatst op 20 juni 2011 om 13:31

De ICANN heeft besloten dat merknamen gebruikt mogen voor de extensies van domeinnamen. Bedrijven zullen bijvoorbeeld een domeinnaam eindigend op .ing, .apple of .coke kunnen registreren, terwijl ook namen als .bank en .movie of van steden mogelijk zijn. De aanvragen voor nieuwe domeinnamen worden aanvaard vanaf 12 januari 2012 tot 12 april 2012.
De beslissing van Icann is er niet zomaar gekomen. Voorafgaand was er een twist tussen overheden en nonprofitorganisaties over de invloed van overheden, en in mindere mate merkenhouders, bij het vaststellen van nieuwe domeinextensies.
In die discussie is onder meer een voorstel van de VS afgekeurd dat inhield dat overheden een veto mogen uitspreken tegen topleveldomeinnamen. Icann zegt dat ze wel mogen adviseren over controversiële namen, maar een veto komt er niet. Mogelijk wil de internetorganisatie op die manier voorkomen dat controversiële domeinen zoals .gay en .sex door bepaalde landen worden tegengehouden.
Goedkoop zijn de domeinnamen niet; een aanvraag kost 130.000 euro, terwijl jaarlijks 17.000 euro moet worden betaald. Grote bedrijven komen als eerste aan de beurt bij het registreren van nieuwe extensies. Dit moet voorkomen dat andere partijen merknamen voor hun neus wegkapen. Ook moet de aanvrager kunnen aantonen dat hij een legitieme reden heeft om de domeinextensie aan te vragen.

Meer nieuws & blogs, juni 2011

Onze evenementen

Als speler in de ICT-branche wilt u natuurlijk ook een rol spelen en in contact komen met andere belangrijke bedrijven in de sector. Daarom organiseert ICTWaarborg regelmatig leuke en leerzame events.

Post- en vestigingsadres

Tasveld 1A
3417 XS Montfoort

Telefoon en e-mail

088 - 77 300 73