Volg ons op sociale media

Nederlanders minst overtuigd van kwaliteit gratis anti-virusoplossingen

Geplaatst op 27 juni 2011 om 15:02

"Voor niets gaat de zon op", luidt een bekend Nederlands gezegde. Nederlanders voelen deze scepsis, meer dan andere Europeanen en Amerikanen, ook ten opzichte van gratis anti-virussoftware. Dat blijkt uit internationaal onderzoek dat security-specialist G Data liet uitvoeren onder ruim 15.500 respondenten uit 11 landen.

Het onderzoek, uitgevoerd door Survey Sampling International, had als doel om te ontdekken hoeveel consumenten weten -of denken te weten- over gevaren op internet en IT-security. Enkele vragen gingen over de houding van de deelnemers ten opzichte van gratis anti-virusproducten. Minder dan 35% van de Nederlandse deelnemers geloofde dat betaalde beveiligingsproducten en gratis varianten evenwaardig zijn aan elkaar, het laagste percentage van alle landen. Nederlanders blijken dan ook niet zoveel gebruik te maken van gratis producten als de ondervraagden in andere landen, iets minder dan 39%. Alleen de Russen gebruiken nog minder gratis anti-virusproducten, slechts een krappe 35%.

Het grootste vertrouwen in de kwaliteit van gratis anti-virusproducten hebben de Fransen. Ruim 53% van hen gelooft dat er geen verschil bestaat tussen gratis en betaalde oplossingen. De Fransen zijn dan ook de meest fervente gebruikers van gratis beveiligingssoftware: bijna 63% heeft een gratis oplossing op zijn pc geïnstalleerd.

Enkele uitkomsten van het onderzoek:
- Het kennisniveau van Nederlanders op het gebied van internetgevaren en it-security blijkt iets onder dat van onze buurlanden Duitsland en Groot Brittannië te liggen, maar wel boven dat van de Belgen.
- Nederland kent het hoogste percentage internetgebruikers met de overtuiging geen beveiligingsproduct nodig hebben (5,8%).
- Nederlanders blijken het grootste, ongegronde vertrouwen te hebben in de beschermende functionaliteiten van een firewall.
- Nederlanders hebben, ten onrechte, het grootste vertrouwen in hun eigen vermogen om door bepaald surfgedrag een drive-by-downloadaanval te voorkomen.
- Belgen en Nederlanders geloven het meest van alle respondenten dat de meeste virussen en andere malware wordt verspreid via e-mail. Dit is al enkele jaren niet meer het geval. De meeste virussen worden nu verspreid via geïnfecteerde websites en social networkingsites.

Meer nieuws & blogs, juni 2011

Onze evenementen

Als speler in de ICT-branche wilt u natuurlijk ook een rol spelen en in contact komen met andere belangrijke bedrijven in de sector. Daarom organiseert ICTWaarborg regelmatig leuke en leerzame events.

Post- en vestigingsadres

Tasveld 1A
3417 XS Montfoort

Telefoon en e-mail

088 - 77 300 73