Volg ons op sociale media

Alarm over massaal verstuurde spookmails

Geplaatst op 16 november 2011 om 11:16

Internetgebruikers worden momenteel bestookt met massaal verstuurde e-mails met daarin links of bestanden die virussen of zogeheten malware activeren. Dat stelt de landelijke Fraudehelpdesk. De Fraudehelpdesk waarschuwt mensen hierop alert te zijn. en raadt ontvangers van zo'n melding aan met hun computer naar een deskundige te gaan om het probleem op te lossen. De politie heeft volgens de desk laten weten dat mensen aangifte kunnen doen bij de politie van computervredebreuk.

"Computer kan aan gort gaan"
Het gaat om verschillende e-mails met dezelfde strekking, stelt directeur Fleur van Eck van de Fraudehelpdesk. Mensen wordt erin gevraagd een link aan te klikken, of een pdf- of zipbestand te openen. ,,Je hele computer kan ermee aan gort gaan'', aldus Van Eck. Ook staan er telefoonnummers in de e-mails die niet blijken te bestaan.
De Fraudehelpdesk ontving alleen op dinsdag al 104 telefoontjes en 70 meldingen per e-mail van verontrustte internetgebruikers.

Nergens op klikken!
In mail van afzenders Ticket Service en CFX-group wordt bijvoorbeeld gerept van een zogenaamde bestelling, die zogenaamd van de creditcard van de ontvanger afgeschreven zal worden, aldus de Fraudehelpdesk. De ontvanger wordt gevraagd een link aan te klikken, of een bestand te openen. De desk waarschuwt mensen met klem op dit verzoek niet in te gaan.

Nepmelding van politie
Melders repten verder onder andere van een 'foutmelding' tijdens het internetten, die afkomstig leek van de politie. Ontvangers wordt verteld dat hun computer gebruikt zou worden voor illegale activiteiten en geblokkeerd zal worden, tenzij ze een bedrag van 100 euro overmaken. De melding lijkt niet te kunnen worden verwijderd.

Meer nieuws & blogs, november 2011

Onze evenementen

Als speler in de ICT-branche wilt u natuurlijk ook een rol spelen en in contact komen met andere belangrijke bedrijven in de sector. Daarom organiseert ICTWaarborg regelmatig leuke en leerzame events.

Post- en vestigingsadres

Tasveld 1A
3417 XS Montfoort

Telefoon en e-mail

088 - 77 300 73