Volg ons op sociale media

Hackers kunnen prints uitlezen

Geplaatst op 30 november 2011 om 11:25

Volgens onderzoekers van de Amerikaanse Columbia University kunnen printers worden gehackt waardoor het mogelijk wordt afgedrukte informatie te kopiëren. Er werd maandenlang onderzoek gedaan naar de kwetsbaarheid van ingebedde systemen, zoals routers maar ook printers. Hieruit werd duidelijk dat wereldwijd miljoenen printers kwetsbaar zijn, waaronder in ieder geval de veelgebruikte LaserJet-machines van HP, omdat hiervoor geen gemakkelijke oplossing bestaat. Het is ook niet eenvoudig om uit te zoeken of een printer gehackt is. De onderzoekers hebben de Amerikaanse overheid twee weken geleden ingelicht. HP is verleden week op de hoogte gebracht.
Volgens Webwereld kunnen door hackers besmette toestellen als kopieermachine dienen, waardoor alle afgedrukte documenten zijn te bekijken. Of ze kunnen dienen als tussenstation om een bedrijfsnetwerk binnen te dringen.
Het hacken van printers is mogelijk geworden doordat fabrikanten steeds software meer in hun machines stoppen. Een printer heeft tegenwoordig een besturingssysteem aan boord dat soms dienst kan doen als bestandenserver. En waar gewone computers goed beschermd worden met beveiligingssoftware, hangen printers vaak onbeveiligd in hetzelfde netwerk. Dat is hun grote zwakte.
Om de software van een printer te vervangen, is maar dertig seconden nodig. En achteraf is het virus niet of nauwelijks op te sporen. Om de problemen te verhelpen moeten de chips uit de printer worden verwijderd en apart getest.

Meer nieuws & blogs, november 2011

Onze evenementen

Als speler in de ICT-branche wilt u natuurlijk ook een rol spelen en in contact komen met andere belangrijke bedrijven in de sector. Daarom organiseert ICTWaarborg regelmatig leuke en leerzame events.

Post- en vestigingsadres

Tasveld 1A
3417 XS Montfoort

Telefoon en e-mail

088 - 77 300 73