Volg ons op sociale media

"Fabrikanten blokkeren printers opzettelijk "

Geplaatst op 14 december 2011 om 09:29

Volgens een computermonteur die in het Belgische radioprogramma Peeters & Pichal een boekje open deed over de werkwijze van printerfabrikanten stoppen deze een teller in hun printers die het apparaat na een tijdje onbruikbaar maakt.
Als hun printer plotseling de geest geeft denken veel consumenten dat het te duur zal zijn om deze te laten herstellen en kopen snel een nieuw toestel. "Ten onrechte", vond de computerreparateur. "Zoek gewoon op het internet de geheime code van het toestel en in een mum van tijd werkt het weer."
Commercieel directeur Frank Deneweth van Brother België ontkent het bestaan van de tellers niet. Volgens hem maken ze deel uit van het geheugen van het toestel en zijn gewoon nuttig. "Ze blokkeren als de printer een onderhoudsbeurt nodig heeft."
Vooral de goedkopere inkjetprinters worden vaak geblokkeerd door de teller, zegt Deneweth. Als die weinig gebruikt worden, reinigt de printer automatisch de doorstroming van de inktpatronen, zodat die niet dichtslibben. Maar daarbij wordt altijd wat inkt gemorst die in een sponsje onder aan de printer terechtkomt. Na een aantal van die schoonmaakbeurten dreigt dat sponsje verzadigd te raken, en blokkeert de printer.
De computermonteur gaat er echter van uit dat de teller alleen maar is aangebracht om de consumenten op kosten te jagen, en hen zo snel mogelijk een nieuw toestel te laten kopen. "Ik heb ondertussen al bij meerdere van mijn klanten met een probleem gewoon die code ingegeven, waarna het apparaat nog jaren werkte."

Ook Apple
Het probleem bestaat volgens hem niet alleen bij printers. Hij is het ook al bij iPods tegengekomen. "Plots zijn die defect, maar als je een bepaalde toetsencombinatie ingeeft, beginnen ze prompt weer te werken. Die combinatie op het internet zoeken is moeilijk, maar als je ze eenmaal gevonden hebt, is het heel simpel."
Voor de monteur is het duidelijk dat de tellers pure geldklopperij zijn. Het is uit woede daarover dat hij uit de school klapt. Maar wel anoniem. Hij vreest problemen met de fabrikanten als ze weten wie hij is.

bron: ZDnet

Meer nieuws & blogs, december 2011

Onze evenementen

Als speler in de ICT-branche wilt u natuurlijk ook een rol spelen en in contact komen met andere belangrijke bedrijven in de sector. Daarom organiseert ICTWaarborg regelmatig leuke en leerzame events.

Post- en vestigingsadres

Tasveld 1A
3417 XS Montfoort

Telefoon en e-mail

088 - 77 300 73