Volg ons op sociale media

HBD houdt op te bestaan

Geplaatst op 21 december 2011 om 11:49

Het Hoofdbedrijfsschap Detailhandel (HBD), waar winkeliers verplicht aan afdragen, houdt op te bestaan. Een meerderheid in de Tweede Kamer is voor opheffing van alle product- en bedrijfsschappen. Het HBD zegt dat het besluit slecht zal uitpakken voor kleinere winkeliers.
Minister Kamp maakte dit najaar bekend dat hij het stelsel van Publiekrechtelijke Bedrijfsorganisaties (PBO’s, 11 product- en 6 bedrijfschappen) wil aanpassen. Het kabinet vindt dat de PBO’s in beginsel geen taken meer moeten vervullen die geen publiek belang dienen, zoals productpromotie. Zulke taken moeten aan de sectoren zelf worden overgelaten, vindt de regering.
De Tweede Kamer ging gister nog een stap verder door voor de opheffing van de PBO’s te stemmen. Een motie van VVD'er Charlie Aptroot om de schappen af te schaffen, werd met steun van PVV, SP, D66 en GroenLinks aangenomen. Volgens de Tweede Kamer moeten ondernemers die gezamenlijk activiteiten ten behoeve van de sector willen oppakken zichzelf organiseren in private organisaties zoals brancheverenigingen.
Het HBD meent dat opheffing van de product- en bedrijfschappen zal slecht uitpakken voor de kleinere winkeliers. De meer dan 100.000 winkels in ons land zijn, met bijna 800.000 werkzame personen, samen een van de grootste werkgevers van ons land. Die sector verdient volgens het bedrijfschap een goede ondersteuning juist omdat alle maatschappelijke problemen direct op de winkelvloer zichtbaar worden. Het HBD vindt dat veel problemen waarmee de winkelier en dus de brancheorganisatie zich geconfronteerd ziet zijn niet specifiek voor een bepaalde branche. "Het is dan wel zo efficiënt als er op sectorbreed niveau oplossingen worden gevonden die vervolgens met behulp van de brancheorganisaties weer kunnen worden uitgerold”,  aldus Elrie Bakker, voorzitter van het HBD.

Meer nieuws & blogs, december 2011

Onze evenementen

Als speler in de ICT-branche wilt u natuurlijk ook een rol spelen en in contact komen met andere belangrijke bedrijven in de sector. Daarom organiseert ICTWaarborg regelmatig leuke en leerzame events.

Post- en vestigingsadres

Tasveld 1A
3417 XS Montfoort

Telefoon en e-mail

088 - 77 300 73