Volg ons op sociale media

CBP wil boete bij slechte beveiliging klantgegevens

Geplaatst op 20 februari 2012 om 13:43

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) wil bedrijven boetes opleggen als zij de beveiliging van klantgegevens niet goed op orde hebben. Aanleiding hiervoor zijn de diverse lekken in adressenbestanden de afgelopen tijd zoals bij KPN, Philips en Bavaria.
Het college is verantwoordelijk voor het toezicht op een deel van het bedrijfsleven op internet. De OPTA is dat bij de telecombedrijven. De internetfirma's hebben de plicht ''technisch en organisatorisch maatregelen te nemen'' om de klantgegevens te beveiligen.
Het CBP kan nu alleen dreigen met een dwangsom als een bedrijf de beveiliging niet goed heeft geregeld. Het college vraagt al langer om de bevoegdheid om boetes te geven. De OPTA kan wel een boete opleggen als sprake is van tekortkomingen.
Er zijn volgens het CBP diverse (Europese) wetten in de maak die de mogelijkheid voor het college om sancties op te leggen, zullen vergroten. Zo zou er een wet in de maak zijn voor een meldplicht voor internetbedrijven bij lekken. Daarop zouden boetes staan tot 2 ton.
Het CBP verwacht dat daar al een behoorlijke afschrikwekkend effect vanuit zal gaan. Ook in de Europese Unie wordt aan een dergelijke wet gewerkt met boetes tot een miljoen euro of een deel van de jaaromzet.
Volgens het CBP zijn er het afgelopen jaar 15 meldingen geweest van lekken van persoonsgegevens bij bedrijven.

Meer nieuws & blogs, februari 2012

Onze evenementen

Als speler in de ICT-branche wilt u natuurlijk ook een rol spelen en in contact komen met andere belangrijke bedrijven in de sector. Daarom organiseert ICTWaarborg regelmatig leuke en leerzame events.

Post- en vestigingsadres

Tasveld 1A
3417 XS Montfoort

Telefoon en e-mail

088 - 77 300 73