Volg ons op sociale media

Jongeren online onveilig bezig

Geplaatst op 11 mei 2012 om 23:42

Ruim 80% van de jongeren onder de 20 jaar zijn onlinevolkomen onveilig bezig. Ze gebruiken hetzelfde wachtwoord voor al hun accounts, maken zich geen zorgen over hun privacy en maken slechts zelden een back-up. Dit blijkt uit het onderzoek “Onderhoud en veiligheid van uw digitale omgeving” van studenten van het ROC in Utrecht.

Brancheorganisatie ICTWaarborg vindt de uitkomsten erg verontrustend en vraagt scholen dan ookaandacht te besteden aan bewustwording van de onveiligheid die de digitalisering van de maatschappij met zich meebrengt. Sander Vale, voorzitter van de brancheorganisatie, noemt het zorgelijk dat ruim 30% van de jeugd zich online heel veilig voelt (data goed afgeschermd, privacy gewaarborgd), maar dat dit gevoel volkomen ten onrechte is. "Want onder die dertig procent zit dus ook een groot deel dat bijvoorbeeld voor alle accounts die ze hebben maar één wachtwoord gebruikt en de gevaren daarvan hebben we onlangs nog gezien toen diverse malen de gegevens van klanten van bedrijven als de ING op straat kwamen te liggen."

ICTWaarborg meent dat scholen best eens nadrukkelijk aandacht mogen besteden aan de onveilige kanten van de digitale wereld waaraan jongeren deelnemen. "Juist deze groep is dagelijks online, of dat nu met een smartphone, een tablet of een computer is", zegt Sander Vale, "maar van de risico's die ze lopen hebben ze kennelijk een volkomen verkeerd beeld. Vanuit de branche willen we daarbij best de helpende hand bieden door bijvoorbeeld voorlichting te geven op scholen."

Een ander opmerkelijk gegeven uit het onderzoek is dat 25% van de ondervraagden zich online veilig voelt, maar geen idee heeft of dit ook werkelijk zo is. Wel blijkt dat, hoeouder men wordt, hoe meer aandacht er is voor de beveiliging. Daarbij doen mannen het beter dan vrouwen. 70% van de mannen onderneemt wekelijks acties om de veiligheid te waarborgen. Ze veranderen tijdig wachtwoorden, updaten alle software en laten zich informeren over de gevaren en de te nemen maatregelen, terwijl slechts 53% van de vrouwen dit doet.

De computer blijft vooralsnog een mannending, want 81% van de mannen doet zelf het onderhoud aan de pc, terwijl maar liefst 55% van de vrouwen hiervoor een computerhulpbedrijf inschakelt. In dat geval gaan ze wel vaak voor de zekerheid, want 51% gebruikt hiervoor een computerhulpbedrijf dat een keurmerk heeft.

Meer nieuws & blogs, mei 2012

Onze evenementen

Als speler in de ICT-branche wilt u natuurlijk ook een rol spelen en in contact komen met andere belangrijke bedrijven in de sector. Daarom organiseert ICTWaarborg regelmatig leuke en leerzame events.

Post- en vestigingsadres

Tasveld 1A
3417 XS Montfoort

Telefoon en e-mail

088 - 77 300 73