Volg ons op sociale media

Noorse privacytoezichthouder verbiedt Google Analytics

Geplaatst op 22 augustus 2012 om 13:15

Na een inspectie onder overheidsbedrijven die gebruik maken van de website-analysedienst Google Analytics heeft de Noorse privacytoezichthouder Datatilsynet besloten dat het gebruik van deze dienst in strijd is met de privacywetgeving. Noorse overheidsdiensten mogen daarom niet langer gebruik maken van Googles dienst. Eerder verbood de waakhond ook al de clouddienst Google Apps, zo meldt Webwereld.
Omdat Google IP-adressen gebruikt voor het verzamelen van zijn informatie, kan dit worden herleid tot hardware en daarmee personen. Dat gaat te ver, vindt de toezichthouder die tevens meent dat de Noorse overheidsbedrijven onvoldoende zeggenschap hebben over wat er met de verzamelde IP-adressen gebeurt. Dit omdat zij voor het gebruik van de Google Analytics "onvoorwaardelijk akkoord gaan met de voorwaarden."

Persoonlijke gegevens naar buitenlandse servers
In die voorwaarden staat onder meer dat de persoonlijke gegevens op servers in het buitenland kunnen worden bewaard. In dat geval geldt de jurisdictie van het land waar de server staat, bijvoorbeeld de Verenigde Staten, en kan - als de lokale wetgeving dat toestaat - inzage in de opgeslagen gegevens worden geëist. Overigens is het gebruikelijk dat bedrijven uit de Verenigde Staten die diensten aanbieden waarbij data van klanten wordt opgeslagen in hun voorwaarden de bepaling hebben staan dat gegevens op buitenlandse servers kunnen worden opgeslagen.

Meer nieuws & blogs, augustus 2012

Onze evenementen

Als speler in de ICT-branche wilt u natuurlijk ook een rol spelen en in contact komen met andere belangrijke bedrijven in de sector. Daarom organiseert ICTWaarborg regelmatig leuke en leerzame events.

Post- en vestigingsadres

Tasveld 1A
3417 XS Montfoort

Telefoon en e-mail

088 - 77 300 73