Volg ons op sociale media

Positieve cijfers voor IT & Office dankzij groei IT-markt

Geplaatst op 17 augustus 2012 om 11:45

In het tweede kwartaal van 2012 bedroeg de totale omzet binnen de IT & Office-markt 824 miljoen euro, dat is een groei van 5% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De groei is te danken aan de positieve cijfers binnen de IT-markt. De opwaartse trend uit het eerste kwartaal van 2012 zette door in het tweede kwartaal en werd zelfs krachtiger. In dit tweede kwartaal werd 678 miljoen euro besteed aan IT-producten, dat is een stijging van 9% ten opzichte van Q2 2011. In de eerste helft van 2012  konden we een totale stijging noteren van 7% met een totale omzet van 1.375 miljoen euro.

GfK constateerde in het eerste kwartaal dat de verkoop van Communication cards, Data/video projectoren (beamers), Utility software en Visual Cams daalde. In Q2 liet de omzet binnen deze segmenten daarentegen een positieve trend zien. Data/video projectoren (beamers) beleefden zelfs een double digit-groei in Q2 door de verkopen rond het EK Voetbal. In mei gingen de verkoopcijfers al omhoog, maar in juni verdubbelden de cijfers ten opzichte van juni 2011. De verkoopkanalen die het meest van deze stijgende trend profiteerden, waren Consumer Electronics Specialists en Mass Merchandisers. Het herstel van de Visual Cam-productgroep is te danken aan de sterke groei van de Control Cams en Net Cams. De omzet van Webcams, het belangrijkste segment binnen de productgroep, daalt nog steeds.

Tablet verslaat notebook

Mobile Computing is de productgroep waarin de meeste omzet wordt gerealiseerd binnen de IT-markt, maar ook de productgroep waar de absolute omzet op dit moment het meest daalt. Mobile Computing staat onder grote druk van het Webbook (tablet)-segment. Naast de gevolgen voor het netbooksegment heeft Dit met name grote gevolgen voor het Notebook-segment: momenteel worden elke maand meer tablets verkocht dan notebooks. Sinds januari zien we hierdoor een verslechtering van de verkoopcijfers van notebooks. De opkomst van het hoger geprijsde 'ultrathin'-segment, vlakt de totale omzetdaling binnen het segment wat af Het is geen verrassing: tablets laten de sterkste absolute omzetgroei zien binnen de IT-markt. Ook de Media gateways en E-readers doen het goed. In het tweede kwartaal van 2012 is de omzet van Media gateways zelfs verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Een trend die met name te danken is aan het Consumer Electronic Specialistsen, al lieten ook de andere kanalen stijgende cijfers zien. Waar de verkoop van E-readers steeds een stijgende lijn vertoonde sinds de introductie op de markt, werd in juni 2012 een piek bereikt.

Office Equipment & Supplies heeft het zwaar

Een markt die het momenteel behoorlijk zwaar heeft, is Office Equipment & Supplies. In de eerste helft van 2012 was de omzet op deze markt 312,6 miljoen euro. Dat is 48 miljoen euro lager dan in de eerste helft van 2011, een daling van 13,3%. In het tweede kwartaal nam de daling af tot 12,6%, dat leidde tot een omzet van 147 miljoen euro.

Verreweg de meeste omzet wordt gerealiseerd bij Lasertoners en Inktjetcartridges. De gemiddelde prijs voor lasertoners blijft relatief stabiel, de grootste schommelingen zijn zichtbaar binnen het niet-originele segment. De prijzen van inktjetcartridges zijn licht gedaald, waarbij de prijs binnen het niet-originele segment sterker afnam dan bij de originele cartridges.  Als we kijken naar het segment van niet-originele cartridges zien we dat de meeste omzet nog steeds wordt behaald met inkjetcartridges. De lasertoners hebben echter wel aan marktaandeel gewonnen ten opzichte van de eerste helft van 2011.

Binnen de MFD-markt zien we een daling van prijzen die leidt tot een daling van de omzet, terwijl de absolute aantallen dit tweede kwartaal omhoog zijn gaan als gevolg van positieve april- en meimaanden.  Als we de prijzen binnen het Inkjet-segment nader analyseren, dan zien we zowel een sterke daling binnen het traditionele kanaal als in het internetkanaal. In februari stortten de prijzen van het internetkanaal in, waardoor deze onder het niveau van het traditionele kanaal kwamen. In het Lasersegment was dit al langer het geval.

Bron: GFK

Meer nieuws & blogs, augustus 2012

Onze evenementen

Als speler in de ICT-branche wilt u natuurlijk ook een rol spelen en in contact komen met andere belangrijke bedrijven in de sector. Daarom organiseert ICTWaarborg regelmatig leuke en leerzame events.

Post- en vestigingsadres

Tasveld 1A
3417 XS Montfoort

Telefoon en e-mail

088 - 77 300 73