Volg ons op sociale media

BTW-verhoging per 1 oktober

Geplaatst op 18 september 2012 om 14:10

Per 1 oktober wordt de BTW verhoogd van 19% naar 21%. Voor veel ondernemers een probleem: verhoogt u nu uw prijs, of laat u het verschil uit uw marge komen? Beide opties zijn legaal. Maar als u de prijzen gaat verhogen, heeft dat wel consequenties.
Normaal is het zo dat een bedrijf niet eenzijdig de prijzen mag aanpassen. Maar in de wet staat dat u BTW-verhogingen mag doorbelasten, zonder dat de klant een recht van annuleren of opzeggen krijgt. Let op: dit geldt alleen als u exact de BTW-verhoging doorbelast. Zelfs afronden naar boven vanaf het aangepaste bedrag is al genoeg om de klant een opzegrecht te geven.

Facturen
Facturen voor abonnementen moet u vanaf 1 oktober tegen het hoge tarief uitreiken. De oude facturen blijven natuurlijk tegen het oude tarief. Voor reeds verzonden facturen die op de periode vanaf oktober slaan, geldt dat u óf een aanvullende factuur kunt zenden óf het op de volgende factuur (bijvoorbeeld een jaarfactuur voor 2013) erbij kunt zetten onder het kopje “BTW 2012”. In het laatste geval zult u de extra 2% wel moeten voorschieten.

Nu besteld, na 1 oktober geleverd
Het nieuwe BTW-tarief geldt voor alle producten die na 1 oktober worden uitgeleverd. Dus als een klant vóór 1 oktober online een aankoop doet en die ook meteen betaalt, maar er kan pas na 1 oktober worden geleverd, dan moet het 21%-tarief in rekening worden gebracht.
Dat is logisch als wordt voorzien dat de levering ook dan pas zal plaatsvinden. Maar als er op 18 september een bestelling wordt gedaan, waarvan de levertijd naar verwachting 5 dagen is en die loopt uit tot na 1 oktober, dan zal toch het nieuwe tarief gelden. In principe moet de klant dat nieuwe tarief ook betalen. Dat kan anders liggen als bij de bestelling een levertijd is toegezegd waardoor de klant mocht aannemen dat die voor 1 oktober lag. Als het dan na  die datum wordt, mag die 2% extra BTW in principe wel in rekening worden gebracht, maar de klant kan dan de koop ontbinden. Overigens is het natuurlijk de vraag of je als bedrijf bij een uitgelopen levertijd zelf die 2% extra voor je rekening neemt of die toch doorberekent aan de klant.

Aangifteformulier
Met betrekking tot het aangifteformulier geldt dat momenteel in rubriek 1a het 19% btw-bedrag wordt ingevuld. Vanaf 1 oktober moet dat het nieuwe btw-bedrag zijn. Wanneer men voor 1 oktober al facturen verstuurt voor leveringen die na 1 oktober plaatsvinden (vooraf factureren), dan moet de 21% btw in rubriek 1c worden ingevuld.

Meer nieuws & blogs, september 2012

Onze evenementen

Als speler in de ICT-branche wilt u natuurlijk ook een rol spelen en in contact komen met andere belangrijke bedrijven in de sector. Daarom organiseert ICTWaarborg regelmatig leuke en leerzame events.

Post- en vestigingsadres

Tasveld 1A
3417 XS Montfoort

Telefoon en e-mail

088 - 77 300 73