Volg ons op sociale media

Uitvinder van laptop overleden

Geplaatst op 11 september 2012 om 14:25

In zijn woonplaats San Francisco is industrieel ontwerper Bill Moggridge overleden. Hij wordt gezien als de uitvinder van de laptop. In 1979 ontwierp hij de GRiD Compass, een openklapbare computer waarvan het scherm over het toetsenbord klapte. Dat toestel wordt wereldwijd beschouwd als de eerste laptop. Het toestel werd vanaf 1982 op grote schaal verkocht voor 8150 dollar. Daarmee was het meteen de duurste personal computer van die tijd.
Het toestel mikte destijds vooral op het Amerikaanse leger en bevatte een Intel 8086 processor, een 6 inch-scherm van 320x240 pixels dat enkel de kleur geel doorgaf en een modem met een snelheid van 1.200 bps (bits per seconde). Het apparaat beschikte over 340 kilobyte intern geheugen. Het geheel woog vijf kilo en draaide op zijn eigen besturingsssysteem Grid-os. Harde schijven en floppy drives kon je extern aansluiten.
De Compass werd in de jaren 80 onder meer gekocht door de Amerikaanse overheid en NASA. De ruimtevaartorganisatie zond de Compass mee in de spaceshuttle Discovery, omdat het apparaat veel rekenkracht had en weinig woog. Ook namen militairen het apparaat mee op gevechtsmissies.
Moggridge werd in 1943 geboren in Londen, maar verhuisde met zijn bedrijf naar de Verenigde Staten. IDEO, waar hij medeoprichter van was, ontwierp onder meer de muis van de eerste computer van Apple. Later schreef hij boeken over industrieel ontwerpen en was hij adviseur aan de universiteit van Stanford. In 2010 kreeg hij de Prince Philip Designers-prijs.
Moggridge was nog tot kort voor zijn ziekbed actief. Twee jaar geleden werd de Britse ontwerper benoemd als directeur van het National Design Museum in New York. Moggridge had kanker en stierf op 69-jarige leeftijd.

Meer nieuws & blogs, september 2012

Onze evenementen

Als speler in de ICT-branche wilt u natuurlijk ook een rol spelen en in contact komen met andere belangrijke bedrijven in de sector. Daarom organiseert ICTWaarborg regelmatig leuke en leerzame events.

Post- en vestigingsadres

Tasveld 1A
3417 XS Montfoort

Telefoon en e-mail

088 - 77 300 73