Volg ons op sociale media

Uw data veilig in een Amerikaanse cloud? Vergeet dat maar!

Geplaatst op 3 oktober 2012 om 08:25

Wie met een Amerikaanse cloudprovider in zee gaat en denkt dat het ‘allemaal wel goed zit’ omdat deze een Safe Harbor-verklaring hanteert, komt bedrogen uit. Dat blijkt uit de recente zienswijze van onze privacytoezichthouder, het College Bescherming Persoonsgegevens, over cloud computing.
Wie denkt dat het allemaal niet zo'n vaart zal lopen, omdat de gegevens volgens de cloud-aanbieder op servers in bijvoorbeeld Nederland of Ierland worden opgeslagen, kan van een koude kermis thuiskomen. In de voorwaarden van de cloud-provider staat gewoonlijk dat je er ook mee instemt dat de data op andere servers in het buitenland kan worden opgeslagen. Maar ja, wie leest de voorwaarden?
Het exporteren van persoonsgegevens naar Amerikaanse dienstverleners is verboden, tenzij de Europese partij er zeker van is dat de dienstverlener zich aan de Europese regels houdt. De Safe Harbor-regeling is opgezet om dit te vergemakkelijken. Maar, zo wijst de privacytoezichthouder erop, de Europese partij moet nagaan of de regels ook echt worden nageleefd. Zekerheid vooraf is er dus niet en achterover zitten en vertrouwen op een Safe Harbor-verklaring is daarom wel erg naïef.
De Safe Harbor-regeling gaat namelijk alleen over het mogen exporteren (doorgeven) van persoonsgegevens. Alles dat daarna gebeurt, moet alsnog apart worden geregeld. Men kan immers gegevens opslaan zonder adequate beveiliging, of gegevens gebruiken voor andere doelen dan waarvoor ze zijn verkregen, in strijd met onze wetgeving. Lees hier het artikel dat internetjurist Arnoud Engelfriet van ICTRecht over dit onderwerp schrijft.

Meer nieuws & blogs, oktober 2012

Onze evenementen

Als speler in de ICT-branche wilt u natuurlijk ook een rol spelen en in contact komen met andere belangrijke bedrijven in de sector. Daarom organiseert ICTWaarborg regelmatig leuke en leerzame events.

Post- en vestigingsadres

Tasveld 1A
3417 XS Montfoort

Telefoon en e-mail

088 - 77 300 73