Volg ons op sociale media

Politie wil hack-bevoegdheden

Geplaatst op 16 oktober 2012 om 16:15

De politie moet nieuwe bevoegdheden krijgen om in te mogen breken op computers. Ook moet ze gegevens kunnen ophalen en vernietigen. Dat stelt minister Opstelten in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens Opstelten is het lastig voor politie om in te breken op een computer, omdat de wetgeving ervoor tekort schiet.
Voor een effectievere aanpak van cybercrime is het volgens de minister nodig nader te kijken naar uitbreidingen van bevoegdheden. De bevoegdheden voor de bestrijding van cybercrime moeten, zoals dat wordt genoemd, hanteerbaar en effectief zijn in de huidige digitale wereld. Het aantal cybermisdrijven neemt toe en de capaciteit, kennis en ervaring binnen de strafrechtketen houdt hiermee geen gelijke pas. Criminaliteit via internet is bovendien steeds moeilijker te traceren omdat het betrekkelijk eenvoudig is digitale sporen te wissen. Er is daarom een inhaalslag nodig om de opsporing en vervolging van cybercrime te versterken. Nu mag de politie - in tegenstelling tot bijvoorbeeld de AIVD - niet inbreken op computers. ''Politie en OM geven aan dat er allerlei vormen van criminaliteit zijn die zich aan hun zicht onttrekken omdat zij niet de bevoegdheid hebben om een computer te mogen binnendringen'', schrijft Opstelten dan ook.
Hij wil die bevoegdheid gegeven voor ‘ernstige vormen van cybercrime', maar laat in het midden wat daarmee wordt bedoeld. Ook moet het mogelijk worden om gegevens op een computer op afstand te doorzoeken en op die manier bewijs te verzamelen. Om criminaliteit te stoppen wil de minister ook de bevoegdheid geven om informatie op afstand ‘ontoegankelijk te maken' ofwel te wissen.
Samengevat wil de minister de volgende opsporingsbevoegdheden op het internet:

Meer nieuws & blogs, oktober 2012

Onze evenementen

Als speler in de ICT-branche wilt u natuurlijk ook een rol spelen en in contact komen met andere belangrijke bedrijven in de sector. Daarom organiseert ICTWaarborg regelmatig leuke en leerzame events.

Post- en vestigingsadres

Tasveld 1A
3417 XS Montfoort

Telefoon en e-mail

088 - 77 300 73