Volg ons op sociale media

Bedrijven pleiten voor uitstel thuiskopieheffing

Geplaatst op 11 december 2012 om 14:40

Nederlandse bedrijven willen dat de geplande thuiskopieheffing sowieso het komende halfjaar nog niet wordt ingevoerd dat er bovendien naar alternatieven wordt gekeken. Dit blijkt uit een brief van werkgeversorganisatie VNO-NCW en MKB Nederland.
Volgens de organisaties is er nu te veel onduidelijk en zouden de kosten van een thuiskopiestelsel te hoog zijn. De heffing geldt bijvoorbeeld voor smartphones, tablets, computers en lege cd’s en dvd’s. De heffing moet het downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal compenseren.
VNO-NCW en MKB Nederland stellen dat de financiële last voor Nederlandse bedrijven te hoog is. Voor bedrijven is het ook onduidelijk of de btw over de prijs van alleen het product of over de prijs én de heffing moet worden berekend.
De thuiskopieheffing moet eigenlijk per 1 januari 2013 ingaan. De Tweede Kamer debatteert nog over auteursrechten in Nederland. Ook een downloadverbod ligt nog op tafel.
Een groot aantal computer- en telefoonfabrikanten, waaronder Acer, Dell en HP, klaagde de Nederlandse Staat eerder al aan vanwege de thuiskopieheffing. Zij stellen de Staat aansprakelijk voor de economische schade die ze zullen ondervinden.

Meer nieuws & blogs, december 2012

Onze evenementen

Als speler in de ICT-branche wilt u natuurlijk ook een rol spelen en in contact komen met andere belangrijke bedrijven in de sector. Daarom organiseert ICTWaarborg regelmatig leuke en leerzame events.

Post- en vestigingsadres

Tasveld 1A
3417 XS Montfoort

Telefoon en e-mail

088 - 77 300 73