Volg ons op sociale media

Hoe om te gaan met kopieerheffing?

Geplaatst op 2 januari 2013 om 16:10

De nieuwe thuiskopieheffing is op 1 januari ingegaan. Dit betekent dat deze wordt uitgebreid met heffingen voor opslagapparatuur zoals externe harde schijven, smartphones, tablets e.d. Ook moeten bedrijven die computers op maat bouwen hiervan opgave doen bij de Stichting de Thuiskopie.

Hoe in rekening brengen?
Een vraag die vrijwel als eerste opkomt bij de bedrijven die de heffing in rekening moeten brengen, is hoe dit moet gebeuren. Moet de heffing, zoals dit bij de verwijderingsbijdrage gewoonlijk werd gedaan, apart worden vermeld, of kan de opslag van € 5,00 voor een pc of laptop direct in de verkoopprijs worden opgenomen en hoeft die niet apart op de factuur te worden vermeld? Navraag bij Stichting de Thuiskopie leert dat de verkoper dit zelf mag beslissen. Dit omdat men voorziet dat er anders problemen kunnen ontstaan met de administratiesystemen van de ondernemers die niet berekend zijn op het automatisch verwerken van de nieuwe kopieerheffingstoeslag.

Niet voor zakelijke klanten
Een ander belangrijk punt is dat de heffing alleen geldt voor consumenten; professionele gebruikers zijn hiervan vrijgesteld en hoeven die niet te betalen. Zakelijke gebruikers kunnen zich daarom via de website van de Thuiskopie registreren, zodat ze naderhand om restitutie van de betaalde kopieerheffing kunnen vragen. In dat geval worden er wel administratiekosten in rekening gebracht. (€8,50 excl BTW). Indien dit zou gaan om slechts 1 PC / laptop à €5,= thuiskopievergoeding is dit dus niet interessant voor de zakelijke klanten.
Die kosten kunnen worden vermeden als het bedrijf waar de computers worden gekocht een contract met de Thuiskopie is aangegaan. In dat geval wordt de heffing al meteen niet in rekening gebracht. Zie voor meer informatie de brochure over dit onderwerp en de website van de Thuiskopie.

Meer nieuws & blogs, januari 2013

Onze evenementen

Als speler in de ICT-branche wilt u natuurlijk ook een rol spelen en in contact komen met andere belangrijke bedrijven in de sector. Daarom organiseert ICTWaarborg regelmatig leuke en leerzame events.

Post- en vestigingsadres

Tasveld 1A
3417 XS Montfoort

Telefoon en e-mail

088 - 77 300 73