Volg ons op sociale media

Thuiskopieheffing volgens rechter deels onterecht

Geplaatst op 20 februari 2013 om 13:55

Stichting de Thuiskopie mag geen heffing innen op dragers voor professioneel gebruik, maar heeft dit jarenlang wel onterecht gedaan, zo heeft de rechtbank in Den Haag bepaald. Als gevolg van deze uitspraak dreigen er nu miljoenenclaims tegen de Thuiskopie.

Volgens de rechter is het innen van een heffing op alle blanco cd's en dvd's zonder daarbij onderscheid te maken tussen consumenten- of professioneel gebruik in strijd met de wet, met de Europese Richtlijn en met het Padawan-arrest van het EU-Hof, dat in 2010 oordeelde dat thuiskopierecht niet voor professioneel gebruik door bedrijven van toepassing is.

Stichting de Thuiskopie int echter al jaren voor zowel privé- als professioneel gebruik bij de producenten van blanco dragers. Weliswaar kunnen professionele afnemers zelf ontheffing aanvragen of restitutie krijgen, maar de heffing had simpelweg nooit gemogen, oordeelt de rechter. De zaak was door de Thuiskopie aangespannen tegen Imation, importeur en verkoper van cd's en dvd's.

De rechtbank komt in zijn uitspraak tot de conclusie dat Imation slechts verplicht is aan Stichting de Thuiskopie thuiskopievergoeding af te dragen voor data-cd's en dvd's die zij direct of indirect heeft geleverd aan privégebruikers, maar niet aan professionele gebruikers. Dat betekent dat grofweg de helft van alle heffingen vanaf 2006 onterecht waren. De fabrikanten van blanco schijfjes zullen nu waarschijnlijk miljoenen terugvorderen bij Thuiskopie. De stichting heeft hierop vorig jaar al geanticipeerd door heffingen op te potten, maar dat is bij lange na niet genoeg. Imation alleen al eist ruim 5,5 miljoen euro terug van de Thuiskopie.

Volgens de Thuiskopie betekent dit haar einde, en krijgen rechthebbenden hierdoor helemaal niks meer uitgekeerd, betoogde de stichting nog. Eigen schuld, vindt de rechter. "Het risico dat Stichting de Thuiskopie, zoals zij stelt, failliet zal gaan als Imation mag overgaan tot verrekening, hetgeen ertoe zal leiden dat ook andere partijen gaan verrekenen, is geen reden om hierover anders te oordelen."

Arnout Groen, advocaat van Imation, is volgens Webwereld zeer tevreden. "Een fantastische uitspraak. Stichting de Thuiskopie is zelf deze zaak begonnen, en krijgt nu de roetzak keihard op de kop." Volgens Groen heeft het vonnis ook gevolgen voor de huidige regeling, waarbij de heffing fors is uitgebreid naar onder meer tablets, pc's en smartphones.

Meer nieuws & blogs, februari 2013

Onze evenementen

Als speler in de ICT-branche wilt u natuurlijk ook een rol spelen en in contact komen met andere belangrijke bedrijven in de sector. Daarom organiseert ICTWaarborg regelmatig leuke en leerzame events.

Post- en vestigingsadres

Tasveld 1A
3417 XS Montfoort

Telefoon en e-mail

088 - 77 300 73