Volg ons op sociale media

Gartner: wisselend marktaandeel Windows

Geplaatst op 25 juni 2013 om 11:20

Volgens marktonderzoeker Gartner verliest Windows verliest dit jaar 2 procent aandeel, maar komt volgend jaar een stuk sterker terug, zo meldt AutomatiseringsGids.

In 2013 zullen 2 procent minder elektronische apparaten af fabriek voorzien zijn van Windows dan in 2012. Die slag komt Microsoft echter in 2014 alweer flink te boven. Volgend jaar stijgt het marktaandeel van Windows met ruim 11 procent volgens Gartner.

Dat klinkt positief, maar Gartner voorzag eerder nog dat dit jaar het marktaandeel van Windows op alle elektronische apparaten die vanaf de fabriek voorgeïnstalleerd worden geleverd, met 2,3 procent zou stijgen. Ook werd voor 2014 een groei van 12,2 procent verwacht ten opzichte van 2013.

Volgens Gartner-analist Carolina Milanesi zijn de verwachtingen naar beneden bijgesteld omdat OEM-leveranciers weglopen van Windows RT. “Windows RT zit klem tussen de kleinere vormfactoren (tablets) en hybride systemen.” Gartner ging er eerder dit jaar nog van uit dat het speciale OS voor tablets juist aantrekkelijk zou zijn voor OEM-producenten. Die kiezen nu voor Windows 8, hoewel Gartner dit geen goed besturingssysteem vindt voor apparatuur met kleinere schermen.

Daarbij komt dat Windows vooral sterk is in de pc-markt, terwijl die juist fors afkalft; in het eerste kwartaal van dit jaar zelfs met ruim 11 procent. Wel groeit de positie van het besturingssysteem in tablets en smartphones, maar die groei maakt het verlies op de pc-markt niet goed. 
Dat het in 2014 toch goed komt met Windows komt doordat dan vrijwel zeker meer apparatuur op de markt zal zijn met aanraakscherm.

Meer nieuws & blogs, juni 2013

Onze evenementen

Als speler in de ICT-branche wilt u natuurlijk ook een rol spelen en in contact komen met andere belangrijke bedrijven in de sector. Daarom organiseert ICTWaarborg regelmatig leuke en leerzame events.

Post- en vestigingsadres

Tasveld 1A
3417 XS Montfoort

Telefoon en e-mail

088 - 77 300 73