Volg ons op sociale media

Faillissement computer-webwinkel Salland Automatisering

Geplaatst op 2 juli 2013 om 11:05

Salland Automatisering uit Raalte is failliet. De webwinkel is offline gehaald en klanten kunnen niet meer bestellen. Op de website van het bedrijf wordt gemeld dat de curator in gesprek is met een potentiële gegadigde om Salland over te nemen en te bezien of het mogelijk is bestaande bestellingen alsnog uit te voeren. 

Salland Automatisering was deelnemer van ICTWaarborg vanaf 1 januari 2010 en hierop zijn de extra zekerheden van toepassing met betrekking tot een faillissement. Zie hiervoor de punten 4, 5, 6 en 7 op de pagina "7 zekerheden" op onze website. (De 7 zekerheden worden geboden voor de periode waarin een bedrijf deelnemer is/was van ICTWaarborg.)

Als een deelnemer van ICTWaarborg failliet gaat, neemt ICTWaarborg een aantal van diens verplichtingen over. Wie daarvan gebruik wil maken kan dit formulier invullen. ICTWaarborg laat vervolgens zo spoedig mogelijk weten of de claim wordt toegewezen.

Tot curator van Salland Automatisering is benoemd mr. L.J.A. de Vries van De Haan Advocaten & Notarissen in Zwolle. De contactgegevens zijn:
postbus 4023626
8004 DE Zwolle
038-4217904
faillissement.zw@dehaanlaw.nl 


In onderstaand blog behandelt Itte Overing, juridisch adviseur van ICTRecht, de faillissementsgevolgen voor klanten.

Webwinkel failliet, wat nu?

Afgelopen donderdag is officieel bekendgemaakt dat Salland Automatisering bv 18 juni failliet is verklaard. Op de website, www.salland.eu, stond al enige tijd vermeld dat de webwinkel faillissement ging aanvragen. Heeft u wat bij de webwinkel gekocht maar nog niets ontvangen? In deze blog wordt beschreven wat er gebeurt als een bedrijf failliet wordt verklaard en wat u kunt doen als u een product heeft besteld en betaald maar nog niet heeft ontvangen.

Als de rechter een bedrijf failliet verklaart, wordt het gehele vermogen van het bedrijf bevroren. Dit gebeurt om te voorkomen dat één schuldeiser alles krijgt en de rest niets. Dan wordt er een curator aangesteld. De curator stelt vast welke ‘lusten en lasten’ (activa en passiva) het failliete bedrijf heeft. Nadat hij dat heeft vastgesteld, kijkt hij of een doorstart mogelijk is of probeert hij de lusten zo goed mogelijk te verkopen. De opbrengst verdeelt hij conform de wettelijke rangorde over de verschillende schuldeisers.

Bent u consument en heeft u een product besteld en betaald bij de webwinkel dan kunt u ook terecht bij de curator (en niet bij ICTWaarborg). U komt dan op het lijstje van schuldeisers (lasten). Helaas zal de curator de schuld bijna nooit in zijn geheel voldoen. In 70% van de faillissementen wordt er zelfs helemaal niets uitbetaald.

Nadat de rechter het faillissement heeft uitgesproken (meestal op dinsdag) wordt de faillissementen (meestal op de donderdag erna) gepubliceerd op http://insolventies.rechtspraak.nl/. Daar kunt u ook vinden wie de curator is en hoe u hem of haar kunt bereiken. Het is goed om binnen twee tot vier weken nadat het bedrijf failliet is verklaard uw vorderingen te melden. Anders vist u in ieder geval achter het net.  

Als u contact opneemt met de curator kunt u hem helaas niet dwingen de producten of de service of het onderhoud alsnog te leveren, ook niet als u al wel betaald heeft. De wet werkt namelijk zo dat als u iets koopt, u het eigendom pas krijgt als het product aan u wordt overgedragen. Zonder al te diep op de juridische details in te gaan, betekent dit zoveel als dat het product in uw bezit moet zijn. Andersom werkt dat (helaas) niet zo. De curator kan u wel dwingen nog openstaande rekeningen te betalen.

Mocht u een eigen product, bijvoorbeeld een laptop, ter reparatie hebben aangeboden dan kunt u uw laptop wel terugeisen. De laptop was al uw eigendom, een faillissement verandert daar niets aan.

 

Door Itte Overing, juridisch adviseur bij ICTRecht 

Meer nieuws & blogs, juli 2013

Onze evenementen

Als speler in de ICT-branche wilt u natuurlijk ook een rol spelen en in contact komen met andere belangrijke bedrijven in de sector. Daarom organiseert ICTWaarborg regelmatig leuke en leerzame events.

Post- en vestigingsadres

Tasveld 1A
3417 XS Montfoort

Telefoon en e-mail

088 - 77 300 73