Volg ons op sociale media

Voedsel uit de 3D-printer

Geplaatst op 2 juli 2013 om 12:05

TNO is er in geslaagd om bestaande 3D-printers om te bouwen in machines die koekjes, chocola en winegums kunnen uitprinten. Over vijf jaar moeten deze printers in staat zijn recepten te lezen en zo een complete maaltijd uit te printen, afgestemd op de hoeveelheid voedsel en de voedingsstoffen die je nodig hebt, zo meldt Kassa Groen.

3D-printen zelf is op zich niet nieuw. De techniek is in 2000 ontwikkeld door wetenschappers aan de Amerikaanse topuniversiteit MIT en stelt ons in staat om allerlei objecten ‘uit te printen’, tot aan complete fietsen of vuurwapens.
In het lab van TNO in Eindhoven staan verschillende 3D-printers die zijn omgebouwd tot voedselprinter. Er zijn verschillende printmethodes, waaronder Fused deposition modeling (FDM) die is gebruikt om de meringues te maken. FDM is een techniek waar de printer laagje op laagje print totdat het koekje af is. Je moet wel zelf de ingrediënten in de printer doen.

Vlees
Andere printtechnieken gebruiken bijvoorbeeld een laser (die in poeder een patroon print), of kleine waterdruppeltjes. Iedere printtechniek kan weer verschillende dingen printen. De printers zullen in de toekomst in staat zijn van een plantaardig eiwit een echte vleesstructuur te creëren, iets waar de huidige industrie nog mee worstelt.

Voedselverspilling
De voedselprinter kan voedselverspilling zowel in de industrie als in de keuken tegengaan. In fabrieken die voedsel maken en verpakken verdwijnt een groot deel daarvan in de prullenbak tijdens het productieproces, omdat de koekjes bijvoorbeeld net iets te bruin zijn gebakken, een barstje vertonen of een gekke vorm hebben.
De voedselprinter heeft deze problemen niet. De printer ‘onthoudt’ het ontwerp van het object dat hij moet gaan printen door middel van een digitale bouwtekening die de printer in zijn geheugen opslaat. Hij bouwt heel precies die tekening na. Je hoeft bij wijze van spreken alleen de ingrediënten in de houders te stoppen en op start te drukken.

Alles lukt
Ook thuis wordt ontzettend veel voedsel verspild. Iedere Nederlander gooit per jaar ongeveer vijftig kilo aan goed voedsel per jaar weg. Redenen daarvoor zijn bijvoorbeeld mensen die te veel producten inkopen en dan laten bederven, restjes van maaltijden die in de prullenbak verdwijnen in plaats van in de koelkast en natuurlijk voedsel dat wordt verspild omdat het niet lekker is bereid.
De voedselprinter gaat hier verandering in brengen. Volgens TNO kunnen wij allemaal over vijf jaar een voedselprinter in huis hebben. Niet eentje die alleen maar koekjes print, maar complete maaltijden. Die printer heeft informatie over jouw leeftijd, en dieetwensen en print zo altijd een maaltijd op maat. Precies genoeg, smakelijk en gezond.

Meer nieuws & blogs, juli 2013

Onze evenementen

Als speler in de ICT-branche wilt u natuurlijk ook een rol spelen en in contact komen met andere belangrijke bedrijven in de sector. Daarom organiseert ICTWaarborg regelmatig leuke en leerzame events.

Post- en vestigingsadres

Tasveld 1A
3417 XS Montfoort

Telefoon en e-mail

088 - 77 300 73