Volg ons op sociale media

Battle of forms: welke algemene voorwaarden gelden?

Geplaatst op 5 oktober 2015 om 09:45

Wanneer professionele partijen zaken met elkaar doen zullen ze gewoonlijk allebei eigen algemene voorwaarden hebben. Niets aan de hand zolang er ook niets aan de hand is. Maar wat als er op een bepaald moment ergens een verschil van mening over ontstaat. Wiens voorwaarden gelden dan? Dat vraagstuk staat bekend als de 'Battle of Forms'.

De strijd om de formulieren dus, waarbij met de formulieren de algemene voorwaarden worden bedoeld. Allebei de partijen hebben voorwaarden en allebei vinden ze dat hun eigen voorwaarden gelden. Dat zou dus een fors welles-nietes-spelletje kunnen worden, maar gelukkig biedt de wet daarvoor een oplossing.

Aanbieder heeft voorrang

Wanneer de ene partij de andere een aanbod doet en daarbij meteen laat weten dat hierop haar voorwaarden van toepassing zijn, dan gelden die voorwaarden ook. Ook al laat de andere partij (die het aanbod aanvaardt) weten dat haar voorwaarden gelden. Artikel 6:225 lid 3 van het Burgerlijk Wetboek zegt namelijk dat de voorwaarden van degene die het aanbod doet prevaleren boven de voorwaarden van degene die dat aanbod aanvaardt.

Behalve wanneer de andere partij meteen nadat zij dat aanbod kreeg nadrukkelijk heeft laten weten de voorwaarden van de eerste partij van de hand te wijzen. Dat kan door te zeggen "Van die voorwaarden moet ik niets hebben, die accepteer ik never nooit totaal niet" (mag ook iets subtieler geformuleerd) terwijl daaraan tegelijkertijd kan worden toegevoegd dat er alleen zaken wordt gedaan als de voorwaarden van de tweede partij worden geaccepteerd. Wees in ieder geval duidelijk: de enkele mededeling van de tweede partij dat alleen de eigen voorwaarden van toepassing zijn, is onvoldoende.

Gaat partij 1 akkoord met de voorwaarden van de ander, dan is er niets aan de hand; heeft die bezwaren dan is het goed eerst duidelijk te krijgen onder welke voorwaarden men wel zaken met elkaar doet.

Voorwaarden moeten wel geldig zijn

Belangrijk bij dit alles is natuurlijk ook dat de voorwaarden op de juiste manier kenbaar worden gemaakt aan de ander, anders zijn ze niet geldig. Doet u bijvoorbeeld per mail een offertevoorstel stuur uw voorwaarden dan als bijlage mee.

Bent u echter de ontvangende partij en wilt u niet gebonden zijn aan de voorwaarden, laat dat dan per brief of per mail weten en maak kenbaar dat bijvoorbeeld uw inkoopvoorwaarden van toepassing zijn en voeg deze toe als bijlage.

Duidelijkheid voorop

Nogmaals, duidelijkheid moet in het hele proces voorop staan. In een zaak waarin beide partijen alleen maar elkaars voorwaarden uitdrukkelijk afwezen oordeelde de rechtbank dat geen van beide voorwaarden golden. Daar schoot niemand dus mee op. 

Meer nieuws & blogs, oktober 2015

Onze evenementen

Als speler in de ICT-branche wilt u natuurlijk ook een rol spelen en in contact komen met andere belangrijke bedrijven in de sector. Daarom organiseert ICTWaarborg regelmatig leuke en leerzame events.

Post- en vestigingsadres

Tasveld 1A
3417 XS Montfoort

Telefoon en e-mail

088 - 77 300 73