Volg ons op sociale media

Nieuwe wetgeving over datalekken

Geplaatst op 16 december 2015 om 14:50

Vanaf 1 januari 2016 wordt het wettelijk verplicht om datalekken te melden. Zowel grootschalige inbraak als iedere vorm van kwijtraken, diefstal of onbevoegd gebruik van persoonsgegevens telt als een datalek. De sancties hierop kunnen streng zijn. Wie data laat lekken of persoonsgegevens verwerkt zonder zich netjes aan de wet te houden, loopt kans op boetes die kunnen oplopen tot € 820.000,- of 10% van de jaaromzet per overtreding. In principe krijgt ieder bedrijf te maken met de nieuwe wetgeving, want ook de meest simpele contactgegevens van klanten - die altijd wel ergens in een administratie zijn opgenomen - zijn persoonsgegevens.

De wet spreekt van een datalek wanneer persoonsgegevens verloren raken of onrechtmatige verwerking redelijkerwijs niet kan worden uitgesloten. Onder onrechtmatige verwerking valt onder andere het aanpassen en/of veranderen van persoonsgegevens en onbevoegde toegang tot, of afgifte daarvan. Kortom: een vrij brede definitie. Er is dus niet alleen sprake van een datalek als een hacker toegang tot persoonsgegevens krijgt. Ook verlies van een USB-stick in de trein, of het sturen van een mailing met adressen in het CC-veld (in plaats van het BCC-veld) telt al als datalek. En zelfs verlies van gegevens zoals bij een brand in het datacentrum terwijl er geen back-up beschikbaar is, ziet de wet als een datalek. Dat betekent dat bedrijven preventief de juiste beveiligingsmaatregelen moeten nemen om datalekken te voorkomen.

 

 

Alle informatie over de meldplicht van datalekken vindt u in ons Kenniscentrum. In het Kenniscentrum vindt u allerlei interessante artikelen met betrekking tot bedrijven en consumenten. Een deel van deze artikelen is vrij toegankelijk, een ander deel behoort tot een van de vele voordelen van een deelnemerschap bij ICTWaarborg en is alleen beschikbaar voor deelnemers van ICTWaarborg. 

Meer nieuws & blogs, december 2015

Onze evenementen

Als speler in de ICT-branche wilt u natuurlijk ook een rol spelen en in contact komen met andere belangrijke bedrijven in de sector. Daarom organiseert ICTWaarborg regelmatig leuke en leerzame events.

Post- en vestigingsadres

Tasveld 1A
3417 XS Montfoort

Telefoon en e-mail

088 - 77 300 73