Volg ons op sociale media

De AVG? Dat zal wel loslopen…

Geplaatst op 13 december 2017 om 08:45

Welk medium u ook gebruikt, digitaal of print, overal duiken artikelen rondom de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) op. Het is onmogelijk om níet met de AVG in aanmerking te komen. Dat geldt niet alleen voor de artikelen, maar ook voor uw bedrijfsvoering. Het is niet voor niks dat er zoveel heisa rondom dit onderwerp is. De komst van de AVG is groot, heel groot.

Terug naar het begin

Het begon allemaal al op 4 mei 2016. Op die dag is de AVG gepubliceerd in het Publicatieblad van de Europese Unie. 20 dagen na de publicatiedatum is de AVG al in werking getreden, echter hij is pas van toepassing vanaf 25 mei 2018. De twee jaren tussen de inwerkingtreding en de daadwerkelijke toepassing zijn bedoeld voor organisaties en toezichthouders om zich voor te bereiden op de AVG.

Nu zult u het wel herkennen; de meeste bedrijven starten niet meteen of helemaal niet met de voorbereidingen. Veelal wordt gedacht “Ach, dat zal wel loslopen.” of “Dat geldt niet voor mijn organisatie.” En zo is er al ruim anderhalf jaar verstreken…

25 mei 2018 nadert

Er wordt steeds meer duidelijk rondom de gevolgen van de AVG en steeds meer organisaties lijken te gaan beseffen dat zij iets moeten doen ter voorbereiding. En dat klopt! De boetes die bij overtreding van de AVG opgelegd kunnen worden door de Autoriteit Persoonsgegevens zijn niet mals. Deze kunnen oplopen tot maximaal 20 miljoen euro. Of 4% van de wereldwijde jaaromzet, mocht dat bedrag hoger uitkomen. Tijd dus om stappen te zetten in de richting van de AVG.

Zodra de AVG van toepassing is, heeft u als organisatie meer verplichtingen bij het verwerken van persoonsgegevens. Uw verantwoordelijkheid wordt vele malen groter; u moet met documenten aan kunnen tonen dat u de juiste organisatorische en technische maatregelen heeft genomen om aan de AVG te voldoen. Dit wordt ‘verantwoordingsplicht’ genoemd.

Hoe dan?

Ik hoor u al bijna denken “Ja, ja, leuk verhaal. Maar hoe moet ik dat dan doen?”. Als brancheorganisatie denken wij met u mee. U bent druk met uw core business en wijzigingen in wetgeving (zoals de komst van de AVG) leveren alleen maar meer werk waar u eigenlijk geen tijd voor heeft. Vandaar dat wij afgelopen maanden een viertal AVG-seminars georganiseerd hebben op Nyenrode Business Universiteit. Tijdens de seminars werd zowel de theorie als praktijk besproken. De reacties van de aanwezigen waren lovend; het seminar werd beoordeeld met het rapportcijfer 8,3 en ruim 87% van de aanwezigen wist na afloop van het seminar wat zij moesten doen om hun organisatie AVG-proof te maken. Een succesvol seminar dus!

Maar we zijn er nog niet…

Er is nog altijd een heel grote groep ICT-ondernemers die nog niet voldoende op de hoogte is van wat de AVG voor hun organisatie betekent. Daarom nodigen wij heel ICT-ondernemend Nederland uit voor ICT2018 op 25 mei 2018 in de Midden Nederland Hallen in Barneveld. De AVG is één van de belangrijkste thema’s van deze dag. Met verschillende seminars vertellen wij u wat de AVG is, hoe u hier bedrijfsmatig op moet inspelen én, zeer belangrijk, wat dit betekent voor uw marketing afdeling.

Op ICT2018 ontmoet u alle disciplines uit de ICT-branche in een sfeervolle omgeving. Bij deze nodig ik u uit om naar ICT2018 te komen, waar innovatie, ontwikkelingen, veranderende wetgeving, samenwerking en netwerken samen komen. Het belooft een dag vol informatie, inspiratie en kennisdeling te worden. Een dag om niet te missen!

Dit artikel van ICTWaarborg is gepubliceerd in DutchIT-channel editie 21, december 2017.

Meer nieuws & blogs, december 2017

Onze evenementen

Als speler in de ICT-branche wilt u natuurlijk ook een rol spelen en in contact komen met andere belangrijke bedrijven in de sector. Daarom organiseert ICTWaarborg regelmatig leuke en leerzame events.

Post- en vestigingsadres

Tasveld 1A
3417 XS Montfoort

Telefoon en e-mail

088 - 77 300 73