Volg ons op sociale media

G DATA: Cybercriminelen willen sneller geld verdienen

Geplaatst op 28 februari 2018 om 10:10

Ooit begonnen virusschrijvers vooral voor de lol met het maken van malware. Het waren slimme pubers, die op hun zolderkamer aan de wereld wilden tonen hoe goed zij konden programmeren. Na deze beginfase begonnen criminelen in te zien dat er geld verdiend kon worden met malware. Er ontstond een ondergrondse economie waar verschillende disciplines van cybercrime samenkwamen. Van malwareschrijver die creditcardgegevens kon stelen tot katvangers, die de buit te gelde maakten, elke ‘dienstverlener’ was hier te vinden en ieder had zijn eigen taak.

Moderne malwareschrijvers lijken deze manier van werken te omslachtig te vinden. Ze willen niet wachten op een koper van hun diensten, maar direct geld ‘verdienen’ aan het slachtoffer. In de afgelopen jaren hebben we de opkomst van ransomware gezien: alle bestanden op een getroffen pc worden versleuteld en er kan losgeld worden gevraagd voor de vrijgave van de bestanden. Minder bekend zijn banktrojanen. Dit is malware die zich kan nestelen in de veilige verbinding die consumenten hebben met hun bank en zo bankrekeningen kan plunderen, zonder dat de gebruiker iets in de gaten heeft.

Met de groeiende populariteit van bitcoins en andere cryptovaluta is er een nieuw doelwit voor cybercriminelen. Zo zag het G DATA SecurityLab in 2017 de eerste aangepaste banktrojanen, die e-wallets, waarin bitcoins worden bewaard, leeg roofden. Volgens de malware-experts is dit pas het begin van de cyberaanval op cryptovaluta. Want als er één ding vast staat, dan is het wel dat criminelen zich daar begeven, waar geld te verdienen valt.

Gelukkig staat uw klant als particulier niet volkomen machteloos. G DATA heeft speciale technologieën ontwikkeld die deze malware stopt. De AntiRansomware-module, die onderdeel is van alle G DATA-beveiligingsoplossingen voor Windows, herkent ransomware binnen een fractie van een seconde aan de hand van een lijst van criteria. De ransomware hoeft dus niet ooit eerder te zijn gezien en zo kan de module zelfs de allernieuwste, nog onbekende exemplaren stoppen. De BankGuard-module blokkeert banktrojanen, zowel de klassieke varianten als de varianten die e-wallets plunderen. Ook deze module is geïntegreerd in alle G DATA-oplossingen voor Windows. Voor BankGuard geldt ook dat zelfs de allernieuwste, onbekende exemplaren op basis van hun gedrag worden gedetecteerd en gestopt. BankGuard beschermt gebruikers al sinds 2011 voor banktrojanen en heeft de diefstal van meer dan €100 miljoen verijdeld.

Meer informatie over de oplossingen van G DATA vindt u via www.gdata.nl.

 

Meer nieuws & blogs, februari 2018

Onze evenementen

Als speler in de ICT-branche wilt u natuurlijk ook een rol spelen en in contact komen met andere belangrijke bedrijven in de sector. Daarom organiseert ICTWaarborg regelmatig leuke en leerzame events.

Post- en vestigingsadres

Tasveld 1A
3417 XS Montfoort

Telefoon en e-mail

088 - 77 300 73