Volg ons op sociale media

Goed personeel? Wees er zuinig op!

Geplaatst op 6 juni 2018 om 13:55

U heeft het waarschijnlijk wel gemerkt; het is druk op de arbeidsmarkt. Het gaat beter met de economie, het vertrouwen stijgt. Werknemers durven meer risico te nemen en zijn sneller bereid om vastigheid (lees: een vaste baan) op te geven voor een tijdelijk contract bij een andere werkgever. Uiteraard een heel goede ontwikkeling voor onze economie. Echter voor u als ondernemer betekent het dat u uw personeel makkelijker kwijt raakt. En goed personeel, dat wilt u niet laten lopen.

Zuinig zijn op goed personeel klinkt makkelijker dan het in werkelijkheid is. Iedere werknemer heeft andere wensen en andere behoeften. De ene werknemer is op zoek naar uitdaging, persoonlijke ontwikkeling en promotie, terwijl de andere het juist fijn vindt om jarenlang dezelfde taken te hebben. Echter over één ding kunnen we het eens zijn; goede arbeidsvoorwaarden zijn de basis van een geslaagde samenwerking. Is een werknemer niet helemaal content met zijn arbeidsvoorwaarden, dan gaat dit op korte of lange termijn opspelen.

Prioriteit #1

Dus wat kunt u als ondernemer doen om goed personeel te behouden? Inderdaad, zorg dat de arbeidsvoorwaarden op orde zijn. Als eerste komt het salaris. Bij velen wekt de term ‘marktconform salaris’ aversie op. Logisch, want de term op zich is niet concreet en weinig zeggend. Toch is dat wat u uw personeel moet bieden. Met een te laag salaris is er zeker onvrede. Maar ook een te hoog salaris is niet goed. Op korte termijn misschien wel, maar op lange termijn niet. Werknemers willen kunnen groeien. En wat denkt u als een overbetaalde medewerker ontevreden is? Inderdaad, die zal mopperend en wel in uw organisatie blijven, want nergens anders krijgt hij hetzelfde, te hoge salaris.

Ik durf het bijna niet te zeggen…

Volgende punt waar u als werkgever onderscheidend in kunt zijn en wat bij veel werknemers tweede prioriteit is… een goede pensioenregeling. Begint u al te zuchten? Niet doen, ik beloof dat het interessant blijft! Pensioen is namelijk niet zo moeilijk als u misschien denkt. Pensioen is eigenlijk gewoon uitgesteld salaris.

Wist u dat van de werknemers die geen pensioenregeling via de werkgever hebben, twee op de drie niks regelt voor de toekomst? Een flinke groep dus die niet voorbereid is. De andere 33% is vaak alleen bezig met de opbouw van een potje voor later. Maar wat nou als hij arbeidsongeschikt raakt of komt te overlijden? Inderdaad, daar is niks voor geregeld. Het is niet voor niks dat de overheid pensioenregelingen stimuleert, wat zorgt voor een fiscaal voordeel voor zowel werkgever als werknemer.

Het is voor werknemers ook niet makkelijk om zelf een pensioen te regelen. Er komt veel bij kijken, zoals bijvoorbeeld een gezondheidsverklaring of zelfs een keuring. En ieder jaar weer gedoe bij de jaarlijkse pensioenaangifte. Daarnaast kost het zo’n 40% meer dan wanneer een werkgever het collectief regelt.

Bijkomend voordeel van een collectief pensioen is dat iedereen zonder gezondheidsvragen geaccepteerd wordt. Ook gaat de pensioeninleg automatisch van het bruto salaris naar een eigen pensioenrekening en betaalt de werknemer hier geen belasting over. Geen gedoe bij de jaarlijkse belastingaangifte zoals bij het zelf regelen. Een pensioenregeling vanuit de werkgever biedt dus voordeel én gemak.

Even concreet 

Als werkgever kunt u op vrij eenvoudige manier nu (door salaris) en in de toekomst (door een pensioenregeling) voor uw medewerkers zorgen. Een heel mooie arbeidsvoorwaarde! En de kosten? Die vallen reuze mee. Voor 1% van de loonsom kunt u als werkgever een pensioenregeling aanbieden via onze partner Brand New Day. Dit is al mogelijk vanaf 1 deelnemer. Dus ook als uw personeelsbestand (nog) niet zo groot is, kunt u deze secundaire arbeidsvoorwaarde al aanbieden. Ik ga er nu niet te diep op in, maar het is zeker de moeite waard om u hier verder in te verdiepen.

Na salaris en pensioen is ook het aantal vakantiedagen een arbeidsvoorwaarde waar u mee kunt spelen. Of wat denkt u van het (deels) aanbieden van een opleiding? Allemaal zaken die mee kunnen spelen in het behouden of aantrekken van goed personeel.

Schot voor open doel

Ja daar komt ie, het schot voor open doel, misschien wel de belangrijkste tool om goed personeel te behouden: communicatie. Praat met uw mensen, luister naar hun wensen, waar liggen hun behoeften? Kijk eens om u heen, is de werkplek een prettige en inspirerende omgeving? Zolang u blijft communiceren met uw team, weet wat er speelt en oprecht interesse heeft zal goed personeel nooit zomaar gaan lopen. Mits de arbeidsvoorwaarden goed zijn natuurlijk!

Wilt u graag meer weten over een pensioenregeling via onze partner Brand New Day of onze dienstverlening? Neem dan contact met mij op via 088 77 300 72 of devers@ictwaarborg.nl

Dit artikel van ICTWaarborg is gepubliceerd in TBM magazine, nummer 4, juni 2018.

Meer nieuws & blogs, juni 2018

Onze evenementen

Als speler in de ICT-branche wilt u natuurlijk ook een rol spelen en in contact komen met andere belangrijke bedrijven in de sector. Daarom organiseert ICTWaarborg regelmatig leuke en leerzame events.

Post- en vestigingsadres

Tasveld 1A
3417 XS Montfoort

Telefoon en e-mail

088 - 77 300 73