Volg ons op sociale media

Blog: Jurisprudentie

Geplaatst op 17 augustus 2018 om 13:30

Rechtbank Zeeland-West-Brabant, ECLI:NL:RBZWB:2018:4139 

In kort geding is door eisers om een verbod gevraagd om een aflevering van het televisieprogramma ‘Foute Boel’ van Talpa uit te zenden omdat de woning van eisers in beeld is gebracht. Dit zou onder meer in strijd zijn met de AVG. 

Het televisieprogramma ‘Foute Boel’ geeft aan in actie te komen tegen huisjesmelkers. Het programma gaat langs bij gedupeerde huurders, onderzoekt hun klachten en haalt verhaal bij de huisbaas. 

Het televisieprogramma heeft zich bij de poort van de villa van eisers gemeld als pakketbezorgers en heeft zich op een listige manier toegang tot het perceel van de villa verschaft. Bij de voordeur van de villa is de ploeg te woord gestaan door een werkneemster van eiser. Vanuit een bestelbus op de openbare weg zijn er beeldopnamen gemaakt. 

Eisers, de huisbaas en zijn vrouw, vorderen in een kort gedingprocedure dat de aflevering wordt verboden. Zij stellen onder meer dat zij ten onrechte worden beschuldigd van (betrokkenheid bij) onbehoorlijke verhuur van woningen e/of criminele activiteiten. Voorts zou er civielrechtelijk sprake zijn van onrechtmatig handelen in strijd met de AVG. Eisers stellen dat het tonen van het perceel en de woning waar eisers en de kinderen wonen in strijd is met art. 4 van de AVG. Het verspreiden van strafrechtelijke gegevens zou naar stelling van eisers in strijd met art. 10 van de AVG zijn. De exceptie voor journalisten zou niet van toepassing op berichtgeving zijn die in strijd is met de Gedragscode voor Journalistiek en de Leidraad voor de Journalistiek.

Gedaagde Talpa, voert gemotiveerd verweer. Zij stelt dat de AVG niet van toepassing is nu het enkel zou gaan om een afweging tussen de vrijheid van meningsuiting en het recht op privacy. Indien de AVG wel van toepassing zou zijn, zou naar stelling van Talpa de persexceptie van art. 85 AVG en art. 43 van de Uitvoeringswet AVG gelden. Ook zou er geen strijd zijn met strafrechtelijke bepalingen. Het toewijzen van de vorderingen van eisers zou een ontoelaatbare inbreuk zijn op de vrijheid van meningsuiting van Talpa. 

De voorzieningenrechter wijst de vorderingen van eisers af. De voorzieningenrechter overweegt ten aanzien van de AVG verweren het volgende. Het is gebleken dat de mannelijke eiser in zijn handelen als verhuurder een strafrechtelijke veroordeling heeft opgelopen. De vermelding van die veroordeling in een aflevering over diens verhuurderschap merkt de voorzieningenrechter daarom aan als het simpelweg vermelden van een feit. Talpa verwerkt dat nieuwsfeit niet in een register of databank met persoonsgegevens over eiser, zodat art. 10 van de AVG niet van toepassing is.

Voorts beslist de voorzieningenrechter dat videobeelden van de villa zonder vermelding van de straat en de gemeente waar de villa is gelegen, te onbepaald is om aan te kunnen merken als persoonsgegevens. Dat wordt mogelijk anders wanneer die videobeelden worden getoond in combinatie met het noemen van de naam eisers. In dat geval acht de voorzieningenrechter het tonen van beelden van de villa echter nog steeds niet in strijd met de AVG vanwege de exceptie voor journalistieke doeleinden, bedoeld in art. 85 van de AVG en uitgewerkt in art. 43 van de UAVG.

Conclusie

Kan een beeldopname van een woning worden aangemerkt als persoonsgegeven in de zin van de AVG? De voorzieningenrechter oordeelt in dit geval van niet, nu de villa zonder vermelding van de straat en de gemeente waar de villa is gelegen, in beeld is gebracht is dit te onbepaald om te spreken van een persoonsgegeven. De Rechtbank geeft met deze uitspraak verdere invulling aan het begrip persoonsgegeven in de AVG. De (Europese) wetgever heeft namelijk besloten het begrip ‘persoonsgegevens’ breed uit te leggen in de AVG. Er is niet alleen sprake van een persoonsgegeven wanneer een natuurlijk persoon al geïdentificeerd is, maar ook wanneer er een mogelijkheid bestaat dat deze geïdentificeerd kan worden. In deze is daar geen sprake van. Wellicht zou dit anders zijn geweest als ook de naam van eisers in de uitzending genoemd zou worden. Alleen ook dan zou er nog geen sprake zijn van strijdigheid met de AVG nu art. 85 AVG jo. Art 43 UAVG (exceptie voor journalistieke doeleinden) zich hiertegen verzetten.  

Wilt u meer blogs van onze jurist lezen of juridische informatie ontvangen? Word dan deelnemer van ICTWaarborg en krijg direct toegang tot onder andere ons Kenniscentrum, juridische documenten en juridische informatie. Meer informatie kunt u hier vinden: https://www.ictwaarborg.nl/aanmelden

Meer nieuws & blogs, augustus 2018

Onze evenementen

Als speler in de ICT-branche wilt u natuurlijk ook een rol spelen en in contact komen met andere belangrijke bedrijven in de sector. Daarom organiseert ICTWaarborg regelmatig leuke en leerzame events.

Post- en vestigingsadres

Tasveld 1A
3417 XS Montfoort

Telefoon en e-mail

088 - 77 300 73