Volg ons op sociale media

Het arbeidsrecht wordt weer gewijzigd

Geplaatst op 24 juni 2019 om 14:15

Vanaf 1 januari 2020 gaat de Wet Arbeidsmarkt in Balans gelden. Deze wet moet er onder meer voor gaan zorgen dat ontslag makkelijker wordt. Uiteraard gelden er wel een aantal voorwaarden. Het arbeidsrecht (of welk recht dan ook) zou natuurlijk niet zo interessant zijn als er niet bepaalde voorwaarden aan verbonden zouden zijn. Wat deze voorwaarden zijn en hoe het zit, leggen wij je graag uit. 

Het kabinet wil het voor werkgevers aantrekkelijker maken om werknemers in vaste dienst te nemen. Een van de belangrijkste wijzigingen is dan ook het versoepelen van het ontslagrecht, zodat meer werknemers in vaste dienst komen. 

Vanaf volgend jaar geldt er, naast de al bestaande gronden voor ontslag, een cumulatiegrond. 

De cumulatiegrond zorgt ervoor dat niet elke grond in de persoonlijke sfeer, zoals een verstoorde arbeidsverhouding of disfunctioneren, volledig ingekleurd hoeft te worden. Dat is nu wel het geval. Als je vanaf volgend jaar twee of meer van de al bestaande ontslaggronden combineert, dan kun je alsnog afscheid van iemand nemen. Wel moet dan vast staan dat van de werkgever niet verlangd kan worden dat de arbeidsovereenkomst in stand blijft. 

Komt de werkgever er dan wel heel makkelijk vanaf? Dat valt nog te bezien. Als werkgever loop je dan wel het risico dat je maximaal 1,5 keer de transitievergoeding betaalt. 

Er valt natuurlijk veel meer te vertellen. Wil je meer weten? Volg onze masterclass Personeelszaken op 17 december 2019 (Exclusief toegankelijk voor deelnemers van ICTWaarborg) of neem contact met ons op via 088-7730073. 

Aanmelden voor de Masterclass personeelszaken kan hier

 

Meer nieuws & blogs, juni 2019

Onze evenementen

Als speler in de ICT-branche wilt u natuurlijk ook een rol spelen en in contact komen met andere belangrijke bedrijven in de sector. Daarom organiseert ICTWaarborg regelmatig leuke en leerzame events.

Post- en vestigingsadres

Tasveld 1A
3417 XS Montfoort

Telefoon en e-mail

088 - 77 300 73