Volg ons op sociale media

Blog - Verzend- en retourkosten bij ontbinding van de koop op afstand

Geplaatst op 23 augustus 2019 om 13:15

Verkoopt u producten of diensten aan de consument? Dan heeft u het vast wel eens meegemaakt dat de consument later af wil zien van het product of de dienst. In dit geval vraagt u zich waarschijnlijk af of u moet opdraaien voor de verzend- en retourkosten. In deze blog geeft onze jurist Ruud antwoord op deze vraag.

Het herroepingsrecht van uw klant

Bij een koop op afstand (aankoop via het internet, postorderbedrijf, telefonisch, bestelbon uit een krant of tijdschrift of per fax) heeft de consument het recht om binnen de wettelijke bedenktijd van veertien dagen van de koop af te zien. Dit recht heeft de consument omdat deze zo kan beoordelen of hij het product of de dienst wenst te houden of niet. Het ontbinden kan de consument zowel mondeling als schriftelijk doen. Besluit de consument om van de koop af te zien, dan is er sprake van een ‘ontbinding van de koopovereenkomst’. Dit wordt ook wel het ‘herroepen van de koopovereenkomst’ genoemd.

Uw plichten als ondernemer

Wanneer een consument gebruikmaakt van het herroepingsrecht, bent u verplicht om alle van de consument ontvangen betalingen, terug te betalen. Dit geldt dus ook voor de verzendkosten. Bij de retourkosten is dit afhankelijk van hoe u dit als ondernemer communiceert naar de consument. Wanneer u hier niets over meedeelt, komen deze kosten voor uw rekening. Wanneer u in uw algemene voorwaarden of op uw website opneemt dat deze kosten voor rekening van de consument komen, dan draait deze op voor de retourkosten.

Geldt het herroepingsrecht nu altijd?

Nee, in sommige gevallen kan de consument geen gebruikmaken van het recht van ontbinding. Wilt u weten wanneer niet? Neem dan contact op met een van onze juristen via 088- 77 300 79. 

Meer nieuws & blogs, augustus 2019

Onze evenementen

Als speler in de ICT-branche wilt u natuurlijk ook een rol spelen en in contact komen met andere belangrijke bedrijven in de sector. Daarom organiseert ICTWaarborg regelmatig leuke en leerzame events.

Post- en vestigingsadres

Tasveld 1A
3417 XS Montfoort

Telefoon en e-mail

088 - 77 300 73