Volg ons op sociale media

Blog: BYOD, hou hier rekening mee!

Geplaatst op 12 februari 2020 om 09:45

Onze jurist mevrouw mr. M.A.H. (Marloes) Wijnholds krijgt veel vragen van deelnemers over juridische zaken. De meest voorkomende vragen en hoe hier mee om te gaan, delen wij middels een blog. Dit keer: 

BYOD, hou hier rekening mee!

Ik kreeg onlangs vragen over een BYOD-beleid en hoe dit juist in te richten. BYOD is zeker niet nieuw, maar door de AVG in het kader van privacy wel weer actueel geworden. 

Het gebruik van privé apparatuur door werknemers voor het uitvoeren van zakelijke werkzaamheden kan veel voordelen opleveren. Zo is het kostenbesparend, je hoeft geen apparatuur aan te schaffen en weten werknemers zelf heel goed hoe hun eigen apparatuur werkt. Je dient echter wel met een aantal zaken rekening te houden. 

Met name de beveiliging van de apparatuur is een groot risico. Want hoe houdt je controle op de software, firewalls en antivirus van de privé apparatuur? En hoe zit het met de AVG? 

Allereerst is het belangrijk om goed beleid te voeren. Zo is een BYOD-beleid een vereiste. Hierin is opgenomen wat wel en niet is toegestaan, waar de beveiliging aan dient te voldoen en wanneer er sprake is van onrechtmatig gebruik. Ook moeten je werknemers weten wat ze moeten doen wanneer er toch iets mis gaat Hier is een Calamiteitenplan Datalekken voor nodig. Wij hebben een goed BYOD-beleid en Calamiteitenplan Datalekken onder onze HR-dienstverlening voor je klaar staan. Deze kun je zo toepassen. 

Enkel het voeren van dit beleid is één. Zo kwam mij een zaak uit 2016 van de Rechtbank Rotterdam ter herinnering die tot op de dag van vandaag nog steeds relevant is. Hierin werd een werkgever veroordeeld voor het illegaal downloaden van software door een werknemer op een privé laptop welke de werknemer gebruikte voor zijn werkzaamheden.  De werknemer had dit op eigen houtje gedaan en de werkgever wist van niets. Werknemer had deze software bovendien niet eens nodig voor zijn functie. Toch was werkgever aansprakelijk. Juridisch gezien is dit geen schokkende uitspraak: als werkgever ben je nu eenmaal aansprakelijk voor het handelen van je werknemer of je daar nu wel of niet van op de hoogte bent. Het leert ons wel een belangrijke les. Houdt het beleid actief! Wijs werknemers regelmatig op het aanwezige beleid en controleer ook regelmatig of werknemers zich aan dit beleid houden.  

Auteur: Mevrouw mr. M.A.H. (Marloes) Wijnholds 

Meer nieuws & blogs, februari 2020

Onze evenementen

Als speler in de ICT-branche wilt u natuurlijk ook een rol spelen en in contact komen met andere belangrijke bedrijven in de sector. Daarom organiseert ICTWaarborg regelmatig leuke en leerzame events.

Post- en vestigingsadres

Tasveld 1A
3417 XS Montfoort

Telefoon en e-mail

088 - 77 300 73